Oglasi

Kina želi pomoć Moskve oko Sjeverne Koreje

Kina saopćila da želi sarađivati s Rusijom kako bi pomogla da se smiri situacija oko Sjeverne Koreje.
Pjongjang poslao upozorenje SAD-u na vojnoj paradi održanoj u subotu ujutroEPA

Kina želi sarađivati s Rusijom kako bi što prije pomogla da se smiri situacija oko Sjeverne Koreje, rekao je šef kineske diplomatije Wang Yi ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu.

"Zajednički je cilj naših zemalja vratiti sve strane za pregovarački stol", rekao je Wang u telefonskom razgovoru s Lavrovom u petak navečer, a navodi se u saopćenju objavljenom na mrežnim stranicama ministarstva.

Ovaj poziv dolazi u trenutku kada su odnosi između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država krajnje zategnuti, podsjeća agencija Hina.

Američki predsjednik Donald Trump ponovio je u četvrtak da će se Sjedinjene Države pozabaviti sjevernokorejskim problemom, a ranije je uputio nosač aviona prema Korejskom poluotoku i također je spominjao "armadu" podmornica.

Saradnja s Rusijom

Bliski saradnik Kim Jong Un-a Choe Ryong Hae poslao je upozorenja SAD-u na vojnoj paradi u Pjongjangu u subotu ujutro održanoj u povodu 105. godišnjice rođenja osnivača Sjeverne Koreje Kim Il Sunga.

"Ako SAD nastavi s bezobzirnim provokacijama, naša revolucionarna snaga odmah će odgovoriti uništavajućim napadom; odgovorit ćemo istom mjerom - na potpuni rat potpunim ratom, na nuklearni rat našim nuklearnim udarom", kazao je.

"Kina je spremna usko sarađivati s Rusijom kako bi pridonijele smirivanju situacije na poluotoku i ohrabrile strane da nastave dijalog", rekao je Wang Yi misleći na prekinute šestostrane nuklearne pregovore.

"Sprječavanje rata i haosa na poluotoku u skladu je sa zajedničkim interesima Pekinga i Moskve", istaknuo je on.

Izvor: Agencije