Kina zabrinuta zbog američkih brodova

Treći put ove godine američki brodovi plovili su kroz moreuz (EPA)

Kina je danas saopćila da je izrazila zabrinutost Washingtonu zbog prolaska dva američka ratna broda kroz Tajvanski moreuz, i to uoči planiranog sastanka predsjednika dvije zemlje, Xi Jinpinga i Donalda Trumpa, na samitu G20 u Argentini.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine Geng Shuang rekao je novinarima da je Tajvan “najvažnije i najosjetljivije pitanje” u odnosima SAD-a i Kine.

“Prenijeli smo Amerikancima našu zabrinutost. Pitanje Tajvana tiče se kineskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. To je najvažnije i najosjetljivije pitanje u kinesko-američkim odnosima”, naveo je on.

Kina blisko pratila brodove

Kinesko Ministarstvo odbrane saopćilo je da je blisko pratilo američke brodove tokom prolaska.

Kroz Tajvanski moreuz u ponedjeljak su prošli razarač Stockdale i tanker Pecos. To je bio barem treći put ove godine da su američki brodovi plovili kroz moreuz koji razdvaja Tajvan od kineskog kopna.

Glasnogovornik američke Pacifičke flote Nate Christensen rekao je da je taj prolazak bio rutinski i da je “pokazao posvećenost SAD-a slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku”.

“Američka Ratna mornarica i dalje će letjeti, ploviti i operirati svuda gdje međunarodno pravo dopušta”, rekao je Christensen.

Izvor: Agencije