Kina za saradnju sa SAD-om bez obzira na rezultate izbora

Za kraj novembra, na samitu G-20 u Argentini, planiran je sastanak Donalda Trumpa i Xi Jinpinga (EPA)

Službeni je Peking objavio, komentirajući rezultate izbora za američki Kongres, da su odnosi između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava tako bitni da će interesi obiju strana za nastavak suradnje prevladati bez obzira na ishod izbora.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying odbila je izravno komentirati izborni rezultat po kojem demokrati osvajaju većinu u Zastupničkom domu Kongresa, a republikancima ostaje većina u Senatu.

“Bez obzira na izborne rezultate, mi vjerujemo da će dvije vlade i dva naroda željeti održati zdrav razvoj bilateralnih odnosa, koji su u najboljem interesu međunarodne zajednice”, kazala je glasnogovornica.

Recipročne mjere

Američki predsjednik Donald Trump uveo je kaznene tarife vrijedne 250 milijardi dolara na uvoz kineske robe u SAD i zaprijetio novima.

Kina je odgovorila tarifama na uvoznu američku soju i drugu ključnu američku robu.

Sporenja o Tajvanu, ljudskim pravima i situaciji u Južnom kineskom moru degradirala su odnose dviju zemalja na najnižu razinu u posljednjim godinama.

Trump i potpredsjednik Mike Pence također su optužili Kinu da se pokušava miješati u američke izbore, izazivajući demantije iz Pekinga.

Hua je izjavila kako se Kina nada sastanku između Trumpa i predsjednika Xi Jinpinga krajem mjeseca na samitu G-20 u Argentini, prenosi Associated Press.

Timmermans pozdravio pobjedu demokrata

U međuvremenu su rezultate američkih izbora komentirali i neki dužnosnici Europske unije.

Potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans pozdravio je pobjedu Demokratske stranke na američkim kongresnim izborima u komentaru u kojem je kritizirao “nepristojnost” i “rasizam” pod predsjednikom Trumpom.

“Nadahnut sam biračima u Sjedinjenim Američkim Državama, koji su odabrali nadu umjesto straha, civiliziranost nad nepristojnošću, inkluziju nad rasizmom, jednakost umjesto diskriminacije”, objavio je Timmermans na Twitteru.

“Oni su ustali za svoje vrijednosti. I mi ćemo”, dodao je bivši nizozemski šef diplomacije i jedini kandidat europskih socijalista na izborima za Europski parlament u proljeće sljedeće godine.

Europski povjerenik za ekonomske i monetarne poslove Pierre Moscovici, također iz redova socijalista, objavio je ironični komentar na Twitteru o Trumpu, koji je proglasio “golemi uspjeh” na izborima.

Ironične poruke Donaldu Trumpu

“Demokrati su osvojili Zastupnički dom prvi put u osam godina unatoč moćnim republikanskim pokušajima opstruiranja. Donald Trump je u pravu: ‘Golemi uspjeh noćas'”, napisao je Moscovici.

Zasad nema službenog komentara predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera ni Komisije kao institucije.

Trumpove kritike na račun EU-a, uključujući hvaljenje britanske odluke o izlasku, zatim njegova politika na Bliskom istoku i prijetnje trgovinskim ratom zabrinjavaju čelnike EU-a.

Gubitak kontrole u Zastupničkom domu Kongresa mogao bi potkopati Trumpova nastojanja da progura dio svoje trgovinske politike.

Izvor: Agencije