Kina vjeruje da može postići trgovinski sporazum sa SAD-om

Donald Trump je na Twitteru iznio mogućnost za produženje tromjesečnog 'prekida vatre' s Kinom (EPA)

Kina je izrazila uvjerenje da može postići trgovinski sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama unatoč najnovijem upozorenju predsjednika Donalda Trumpa da će posegnuti za uvođenjem još više carina ako dvije strane ne mognu riješiti međusobne nesuglasice.

Opaske kineskog Ministarstva trgovine uslijedile su nakon razdoblja relativnog zatišja u Pekingu, nakon što su Trump i kineski predsjednik Xi Jinping postigli privremeno primirje u njihovom trgovinskom ratu u subotu, na susretu u Argentini.

U kratkom saopćenju na internetskoj stranici, Ministarstvo trgovine je reklo da će Kina pokušati brzo djelovati kako bi provela određena pitanja o kojima već postoji saglasnost, dok obje strane “aktivno promiču rad na pregovorima unutar 90 dana, u skladu s jasnim rokovima i putokazima”.

“Uvjereni smo u provedbu”, piše u saopćenju, koje naziva najnovije bilateralne pregovore “veoma uspješnim”.

Je li dovoljno 90 dana pregovora?

Prijetnja daljnjeg zaoštravanja u trgovinskom ratu između dvije najveće svjetske ekonomije zabrinjava finansijska tržišta i svjetsku ekonomiju veći dio ove godine, pa su investitori s olakšanjem pozdravili primirje.

No, raspoloženje se brzo pokvarilo, zbog sumnji da će dvije strane biti u stanju za 90 dana pregovaračkog razdoblja koje je dogovoreno postići stvarni dogovor o mnoštvu pitanja u kojima vladaju podjele.

Neuspjeh bi ojačao izglede za nove američke carine i moguće kinesko uzvraćanje već u martu.

Trump je na Twitteru iznio mogućnost za produženje tromjesečnog prekida vatre, ali i upozorio da će se carine vratiti ako pregovori ne urode plodom.

“Pregovori s Kinom su već počeli. Ukoliko se ne produže, završit će za 90 dana od datuma naše sjajne i veoma srdačne večere s predsjednikom Xijem u Argentini”, rekao je Trump u tweetu.

Trump: Pravi ili nikakav dogovor

On je kazao kako će uvesti “velike carine” na kinesku robu uvezenu u SAD ako njegova administracija ne bude mogla postići učinkovit trgovinski dogovor s Pekingom.

“Mi ćemo ili imati pravi dogovor s Kinom, ili uopće nikakav dogovor – u kojem slučaju ćemo uvesti velike carine na kineske proizvode koji se uvoze u SAD. Vjerujem da ćemo konačno postići sporazum – ili sada, ili u budućnosti”, napisao je Trump nekoliko minuta nakon objave saopćenja kineskog Ministarstva trgovine.

Dužnosnici iz SAD-a, kao i niza drugih velikih ekonomija, često kritiziraju Kinu da sporo pristupa pregovorima da otvori svoja tržišta i da ne provodi svoje obveze.

“Dužnosnici su sada suočeni s teškim zadatkom razrade sporazuma, koji je prihvatljiv Kinezima, ali i koji, isto tako, sadrži dovoljno ustupaka da ga ne torpediraju ‘jastrebovi’ u odnosu prema Kini u Trumpovoj administraciji”, saopćila je konsultantska kompanija za ekonomska istraživanja Capital Economics.

Izvor: Agencije