Kina upozorila Japan zbog spornih otoka

Japanska Vlada je prije godinu dana kupila tri ostrva iz arhipelaga, što je izazvalo gnjev Kine (Al Jazeera)

Kina je danas poručila da neće tolerirati provokacije nakon što je glasnogovornik japanske Vlade izjavio da će njegova zemlja možda poslati službenike državne administracije na sporne otoke u Istočnom kineskom moru kako bi branili suverenitet.

Odnose između druge i treće svjetske privrede remeti spor oko nenaseljenog arhipelaga koji se nalazi pod kontrolom Japana, ali Kina tvrdi da polaže pravo na njih.

Tu grupu malih otoka u Japanu zovu Senkaku, a u Kini Diayou.

Japanska Vlada je prije godinu dana kupila tri otoka iz ovog arhipelaga od privatnog vlasnika, što je izazvalo gnjev Kine, gdje su zbog toga održani veliki antijapanski protesti.

Strah od sukoba

Od tada se avioni i brodovi iz te dvije zemlje igraju mačke i miša u blizini otoka, pa se strahuje da bi slučajno moglo doći do sukoba, prenosi Fena.

Glavni sekretar japanske Vlade Yoshihide Suga je povodom prve godišnjice kupovine otoka rekao da je “žalosno” to što kineski brodovi stalno ulaze u “japanske teritorijalne vode”, javlja Reuters.

“Naša zemlja nikada neće praviti ustupke po pitanju suvereniteta”, rekao je Suga.

Na pitanje da li postoji mogućnost da Japan pošalje državne službenike na otoke, Suga je odgovorio da je to jedna opcija.

Glanogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Hong Lei je izrazio “ozbiljnu zabrinutost” zbog tih ocjena, prenosi Tanjug.

“Kineska Vlada je nepokolebljivo odlučna i riješena da zaštiti teritorijalni suverenitet zemlje i neće tolerirati nikakve provokacije kada je u pitanju kineski suverenitet. Ako japanska strana bezobzirno pravi provokativne poteze morat će da prihvati posljedice”, dodao je Lei.

Izvor: Agencije