Kina upozorava Britaniju da se ne miješa u pitanja Hong Konga

Osobe koje su rođene u Hong Kongu prije nego što je vraćen Kini 1997. imaju status britanskog prekomorskog državljanina (EPA)

Kina je upozorila Veliku Britaniju da se ne miješa u pitanja Hong Konga, nakon što je usvojen Zakon o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong, koji je London kritizirao.

Kineski ambasador u Londonu Liu Xiaoming kazao je da je britanska ponuda olakšanog dobijanja britanskog državljanstva za do tri miliona stanovnika Hong Konga “grubo uplitanje” u unutrašnje stvari Kine.

Britanski premijer Boris Johnson objavio je da će olakšati proces sticanja britanskog državljanstva za stanovnike Hong Konga koji se odluče doći u Veliku Britaniju, nakon što je Peking usvojio kontroverzni Zakon o nacionalnoj sigurnosti, koji, smatraju kritičari, narušava autonomiju Hong Konga, prenosi Hina.

Ambasador Liu se nada kako će Velika Britanija razmotriti svoju ponudu.

“Britanska vlada nastavlja davati neodgovorne komentare o situaciji u Hong Kongu”, kazao je on novinarima.

Zvanični London odbacio optužbe

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab odbacio je optužbe Kine da se Velika Britanija upustila u grubo uplitanje u njene unutrašnje stvari povodom donošenja novog zakona.

“Ovo nije grubo miješanje u unutrašnje stvari”, rekao je on u intervjuu Reutersu, prenosi Tanjug.

“To je pitanje povjerenja i mnogo zemalja širom svijeta postavlja pitanje da li Kina ispunjava svoje međunarodne obaveze”, istakao je britanski ministar.

London tvrdi da je Kina prekršila dogovor iz 1997. godine, prema kojem je Hong Kong vraćen Kini uz zagarantirane građanske slobode za narednih 50 godina.

Kasnije je glasnogovornik britanskog premijera zatražio od Kine da se ne miješa ako stanovnici Hong Konga sa statusom britanskog prekomorskog državljanina (British National Overseas) odluče doći u Veliku Britaniju.

Osobe koje su rođene u Hong Kongu prije nego što je Hong Kong vraćen Kini 1997. godine imaju status britanskog prekomorskog državljanina te su građani Commonwealtha.

“Očekujemo od Kine da razumije važnost poštivanja međunarodnog prava”, kazao je glasnogovornik.

“Trenutno razmatramo Zakon o nacionalnoj sigurnosti i njegove pravne posljedice što se tiče ekstradicije s Hong Kongom”, dodao je.

Pojasnio je da postoje zaštitni mehanizmi glede izručenja u Velikoj Britaniji te da je nemoguće izručiti osobu u zemlju koja ne garantira poštivanje ljudskih prava okrivljenika ili ako je zahtjev motiviran političkim razlozima.

‘Pogubne posljedice zakona’

Facebook i aplikacija WhatsApp, koja je u vlasništvu Facebooka, objavili su da su “zaustavili” odgovaranje na zahtjeve za pristup informacijama koje upute Vlada Hong Konga ili sigurnosne agencije, dok se ne utvrde “učinci Zakona o nacionalnoj sigurnosti”.

Facebook će provesti procjenu koja uključuje “formalnu dubinsku provjeru ljudskih prava i konsultacije sa stručnjacima za ljudska prava”, piše u saopćenju.

Brojne druge zemlje, uključujući SAD, Kanadu, Japan i Australiju, izrazile su zabrinutost zbog uvođenja zakona po kojem je za krivična djela povezana s otcjepljenjem, subverzijom i terorizmom moguća i doživotna zatvorska kazna.

Prodemokratski aktivist Joshua Wong pozvao je druge zemlje da podrže Hong Kong, dok je od svojih sugrađana i svijeta zatražio da ne “pokleknu” pred Pekingom.

Wong i drugi aktivisti tvrde da Zakon o nacionalnoj sigurnosti praktično ukida slobodu govora, što Kina odbacuje.

Wong, koji se u ponedjeljak pojavio na sudu s dvojicom aktivista, zbog optužbe za ilegalno okupljanje, kaže da se već sada osjećaju posljedice novog zakona.

Za vikend su knjige prodemokratskih aktivista uklonjene iz javnih biblioteka. 

Izvor: Agencije