Kina: Umjetni mjesec mijenja uličnu rasvjetu

Svjetost sa kineskog umjetnog mjeseca bit će osam puta jača od Mjesečevog (AP)

Kina do 2020. godine planira lansirati umjetni mjesec koji će zamijeniti uličnu rasvjetu i smanjiti troškove električne energije u urbanim zonama, objavili su u petak kineski državni mediji, prenosi Hina.

Chengdu, grad u jugozapadnoj pokrajini Sechuanu, razvija “iluminacijske satelite”, koji će sijati u paru s pravim Mjesecom, ali osam puta sjajnije, navodi China Daily.

Prvi ljudskom rukom napravljeni mjesec trebao bi biti lansiran do 2020. godine, a nakon toga, ako s prvim bude sve u redu, još tri do 2022. godine, kazao je Wu Chunfeng, čelnik organizacije koja razvija projekt Tian Fu New Area Science Society.

Ušteda 170 miliona dolara godišnje

Reflektirajući Sunčevu svjetlost, sateliti bi trebali zamijeniti uličnu rasvjetu i samo u Chengduu uštedjeti 170 miliona dolara godišnjih troškova za struju.

Vanzemaljski izvor svjetla mogao bi pomoći i spasilačkim naporima u područjima pogođenim prirodnim katastrofama, koje pritom uglavnom ostanu bez struje.

Francuska agencija AFP piše kako je, u nastojanju da potvrdi priču, pokušala stupiti u kontakt izravno s izvorom vijesti, Wuom ili njegovom kompanijom, ali nije uspjela u tome.

Izvor: Agencije