Oglasi

Kina ukida radne logore

Najmnogoljudnija zemlja će ukinuti sistem koji policiji i sigurnosnim službama omogućava da bez optužnice zatvore ljude do četiri godine.
Kineski bloger Fang Hong proveo je godinu dana u radnom logoru zbog objavljivanja poeme u kojoj se izrugivao političaru Bou XilaluAP

Kina će ukinuti svoj kontroverzni sistem prisilnih radnih logora za reedukaciju, pišu u ponedjeljak kineski mediji, pozivajući se na šefa kineske službe sigurnosti, što će biti prvi korak u reformama koje je obećao novi čelnik komunističke partije Xi Jinping.

Kineski dužnosnici obavezali su se da će reformirati kontroverzni sistem "reedukacije radom", koji je na snazi od 50-ih godina, i policiji i drugim sigurnosnim službama daje ovlasti da bez optužnice zatvore ljude do četiri godine.

"Korištenje sistema reedukacije radom završit će ove godine, nakon odobrenja Stalnog odbora Svenarodnog kongresa (parlamenta)", javila je u ponedjeljak kineska televizija CCTV, pozivajući se na novoizabranog čelnika partijskog Odbora za politička i pravna pitanja Menga Jianzhua.

Politički i vjerski disidenti

Vijest je potvrdio i ugledni časopis Caixin, ali nikakve druge pojedinosti nisu objavljene.

Sistem radnih logora za reedukaciju uveden je u kineski pravni sistem 50-ih godina.

Uglavnom je služio za političke i vjerske disidente i za sitnije kriminalce.

Procjene broja osoba koje su prošle kroz njih varira od nekoliko stotina hiljada do nekoliko miliona.

List China Daily je prije pet godina objavio da u Kini ima 310 reedukacijskih logora.

Izvor: Agencije