Oglasi

Kina u junu ostvarila rekordan suficit u trgovini sa SAD-om

Robna razmjena Kine sa trgovinskim partnerima raste, a suficit ostvaren sa SAD-om u junu najveći je od 1999.
Washington je 6. jula uveo 25-procentne tarife na uvoz kineske robe EPA

Kina je u junu zabilježila dvocifren rast robne razmjene sa svijetom, a u trgovini sa SAD-om je ostvarila rekordan suficit od 29 milijardi dolara, najviši mjesečni od 1999. godine.

Ukupne isporuke kineske robe na strana tržišta porasle su u junu za 11,3 posto međugodišnje, na 216,7 milijardi dolara, prema danas objavljenim carinskim podacima, prenosi agencija AP. 

Uvoz se povećao za 14,1 posto na 175,1 milijardu dolara. Ukupan suficit Kine u trgovini sa svijetom smanjio se u junu za 10,9 posto na 41,6 milijardi dolara.

Ovakvom rastu junskih pokazatelja su možda doprinijeli američki i kineski trgovci koji su požurili da izvrše narudžbe za soju, kuglične ležajeve i drugu robu u oba pravca prije nego što se prijetnje o povećanju tarifa pretoče u stvarnost.

Kada je riječ o robnoj razmjeni sa SAD-om, kineski izvoz u tu zemlju je u junu porastao brže od stope rasta ukupnih isporuka na tržišta širom sveta. 

Prema carinskim podacima, izvoz u SAD-u je u šestom mjesecu skočio za 13,6 posto u odnosu na prošlu godinu, na 42,6 milijardi dolara, što je vjerovatno znak da su kineski izvoznici pohitali da realizuju narudžbe.

SAD uveo carine za kinesku robu

S druge strane, uvoz američke robe u Kinu iznosio je 13,6 milijardi dolara, tako da je spoljnotrgovinski suficit porastao za 14,2 posto, na 29 milijardi dolara.

Suficit sa 28-članom Evropskom unijom, koja je drugi po veličini trgovinski partner Kine, povećan je za 33,6 posto na 16,3 milijarde dolara.

Washington je 6. jula uveo 25-procentne tarife na uvoz kineske robe vrijedne 34 milijarde dolara, kao odgovor na pritužbe da Peking vrši pritisak na strane kompanije da predaju svoju tehnologiju kineskim partnerima kako bi ušle na kinesko tržište. Kina je istog dana uzvratila uvođenjem viših tarifa na američku robu u približno istoj vrijednosti.

Ove sedmice je administracija američkog predsednika Donalda Trumpa najavila mogući drugi krug podizanja tarifa, a na meti je više hiljada kineskih proizvoda u vrijednosti 200 milijardi dolara.

Peking je oštro kritikovao ovu namjeru Washingtona, i tek treba da saopšti kako bi na nju mogao da odgovori, dodaje AP.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.