Oglasi

Kina u aprilu lansira novu svemirsku letjelicu

Nova letjelica bit će veća od trenutne kineske svemirske letjelice Shenzhou i moći će biti korištena više puta.
Svemirska istraživanja postala su glavni prioritet Kine posljednjih godina jer pokušava sustići Rusiju i SADEPA - Ilustracija

Kina u aprilu planira lansirati eksperimentalnu svemirsku letjelicu bez posade, kao dio šireg programa letenja koji bi omogućio da se astronauti prebacuju na buduću svemirsku stanicu.

Svemirska letjelica nove generacije trebala bi biti lansirana na prvi let iz otočne pokrajine Hainan krajem aprila, prenijela je u utorak službena novinska agencija Xinhua, pozivajući se na Kinesku svemirsku agenciju (CMSA).

Svemirska letjelica razvija se za rad kineske svemirske stanice i buduća svemirska istraživanja, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Nova letjelica bit će veća od trenutne kineske svemirske letjelice Shenzhou i također će moći biti korištena više puta.

Transport šest astronauta

"Misija će testirati ključne tehnologije novog svemirskog broda, kao što su kontrola njegovog ponovnog ulaska u atmosferu, toplotni oklop i tehnologija za vraćanje", rekao je Yang Qing, dizajner svemirskog broda na Kineskoj akademiji za svemirsku tehnologiju.

Misija će postaviti temelje razvoja prevoza budućih astronauta do kineske svemirske stanice, dodao je on.

S dužinom 8,8 metara i uzletnom težinom 21,6 tona, svemirski brod moći će prevesti šestero astronauta, što je više od maksimalnog kapaciteta Shenzhoua, koji prevozi tri osobe.

Cilj Kine jest dovršiti naseljenu svemirsku stanicu 2022.

Svemirska istraživanja su postala glavni prioritet Kine posljednjih godina, jer pokušava sustići Rusiju i SAD i postati glavna svemirska sila do 2030.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.