Kina traži da brod Mornarice SAD-a napusti sporne vode

Brod 'USS Dewey' uplovio je manje od 12 nautičkih milja od grebena koji je dio otoka Spratly (EPA)

Brod Mornarice SAD-a uplovio je u sporne vode Južnokineskog mora u blizini grebena na koji pravo polaže Kina, saopćio je američki zvaničnik, koji nije imenovan.

Kineski brodovi upozorili su američki ratni brod da napusti to područje nakon što je uplovio u okviru 12 nautičkih milja od vještačkog otoka koji je sagradila Kina u Južnokineskom moru, saopćili su kineski zvaničnici, prenio je Reuters.

Brod USS Dewey uplovio je manje od 12 nautičkih milja od grebena koji je dio otoka Spratly u okviru “operacije slobode navigacije”, dodao je on, prenosi Tanjug.

To je prva takva vježba Washingtona u administraciji predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, navodi AFP.

Administracija je u januaru poručila da će SAD spriječiti Kinu da preuzme teritorije u međunarodnim vodama, prenosi Reuters.

Pravo na otoke

“Mislim da će SAD tamo osigurati zaštitu naših nacionalnih interesa. Ako su ti otoci doista u međunarodnim vodama i nisu dio same Kine, onda je odgovor potvrdan. Mi ćemo sigurno braniti međunarodne teritorije od toga da ih preuzme neka zemlja”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer na brifingu za novinare.

Međunarodni arbitražni sud u Hagu u sporu s Filipinima presudio je prošle godine da Kina nema osnova polagati historijsko pravo na sve otoke u Južnokineskom moru.

Peking je odbacio tu presudu.

Kina tvrdi da ima suverenitet nad gotovo svim strateški ključnim vodama u ovom moru, dok istovremeno teritorijalna prava na vode Južnokineskog mora polažu i njeni susjedi u Jugoistočnoj Aziji: Filipini, Vijetnam, Malezija, Tajvan i Brunej.

Izvor: Agencije