Kina: Strahovanje za nestale vatrogasce

U eksplozijama u kineskoj luci Tianjin stradalo je 112 ljudi, a 700 je povrijeđeno, novi je bilans žrtava koji su danas saopćile lokalne vlasti.

Lokalni zvaničnik Gong Jianshen rekao je da je da je do sada identificirano dvadeset četiri tijela.

Među žrtvama je 21 vatrogasac.

Članovi porodica vatrogasaca koji se vode kao nestali upali su jučer na konferenciju za novinare kineske vlade i zatražili odgovore o sudbini njihovih najbližih. 

Niz eksplozija

U noći između srijede i četvrtka u Tianjinu su odjeknule dvije eksplozije, koje su se mogle vidjeti iz svemira, a jučer se dogodilo još nekoliko.

Kineske  vlasti su kasnije naredile evakuaciju stanovništva u zoni od tri kilometra od skladišta hemikalija.

Naređena je evakuacija kada je vjetar promijenio pravac i pošto je sodijum-cijanid pronađen blizu mjesta eksplozije, navodi agencija Beta.

Zbog promjene vjetra koji je do tada puhao ka moru, pojavio se rizik da toksične čestice odu ka naseljenim područjima.

Na lice mjesta poslane su specijalne jedinice za borbu protiv hemijskog zagađenja zbog pojave sodijum-cijanida, belog kristalnog ili zrnastog praha koji, ako se udahne ili proguta, brzo dovodi do smrti jer blokira tijelo da koristi kiseonik.

Tianjin, najveća luka na svijetu, ima 15 miliona stanovnika i centar je kineske petrohemijske industrije. U ovom gradu ima mnogo stranih ulagača i prisutne su neke od najvećih svjetskih kompanija.

Izvor: Agencije