Kina spremna za pregovore sa SAD-om o sporazumu o trgovini

Qishan Wang je kazao kako se Peking protivi unilateralnosti i protekcionizmu (EPA)

Kina je spremna na pregovore i saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama kako bi se razriješili trgovinski sporovi, jer dvije najveće ekonomije svijeta od sukoba mogu samo izgubiti, izjavio je kineski potpredsjednik Wang Qishan.

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je uvođenjem dodatnih carina na 267 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz u SAD ukoliko dvije države ne uspiju postići dogovor o trgovini, uoči njegovog očekivanog sastanka s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom kasnije ovog mjeseca.

“I Kina i SAD voljeli bi ostvariti veću trgovinsku i ekonomsku saradnju”, rekao je Wang, govoreći na ekonomskom forumu New Economy Forum agencije Bloomberg u Singapuru.

Otvaranje kineskog tržišta

“Kineska strana spremna je na razgovor s SAD-om o pitanjima od zajedničkog interesa, kao i raditi na pronalasku rješenja u trgovini prihvatljivog za obje strane”, dodao je.

“Savremeni svijet suočava se s brojnim problemima, koji zahtijevaju usku saradnju Kine i Sjedinjenih Američkih Država”, rekao je Wang.

“Čvrsto vjerujemo da će Kina i SAD imati koristi od saradnje, a izgubiti od sukoba.”

Američka administracija zatražila je da Peking izvrši velike promjene u politikama zaštite intelektualnog vlasništva, tehnoloških transfera, industrijskih subvencija i pristupa domaćem tržištu, zajedno s koracima za smanjenje američkog robnog trgovinskog deficita s Kinom, koji iznosi 375 milijardi dolara.

Uslijed rastućih napetosti u odnosima s SAD-om, otvarajući u ponedjeljak uvozni sajam China International Import Expo – CIIE u Šangaju, predsjednik Xi Jinping najavio je da će Peking nastaviti otvarati kinesko tržište za strane proizvode i smanjiti uvozne carine.

‘Zadržati smirenost i racionalnost’

Wang je kazao kako se Peking protivi unilateralnosti i protekcionizmu, a zalaže za rješavanje međunarodnih sporova prema propisima i konsenzusima.

“Naš će odnos imati direktan utjecaj na globalnu stabilnost i razvoj”, rekao je.

“Trgovina i ekonomska saradnja nastavljaju biti temelj i pokretač stabilnog i zdravog kinesko-američkog odnosa, koji je u osnovi obostrano koristan. Kina će zadržati smirenost i racionalnost, prihvatiti veću otvorenost i raditi za obostranu korist”, poručio je Wang.

Izvor: Agencije