Kina smijenila dužnosnike zbog lošeg upravljanja epidemijom korona virusa

Većina novih slučajeva zaraze i smrti evidentirana je u Wuhanu, gradu u kojem je virus prvi put primijećen u decembru (EPA)

Nekoliko dužnosnika Hubeija, kineske provincije u kojoj je izbila zaraza korona virusom, smijenjeno je zbog lošeg upravljanja krizom koju je izazvala epidemija u kojoj je zaraženo 68.500 ljudi.

U posljednja 24 sata ukupno je potvrđeno 2.000 novih slučajeva zaraze, objavila je kineska nacionalna zdravstvena komisija. Broj mrtvih od virusa Covid-19 sada je 1.665, nakon što je evidentirano još 145 smrtnih slučajeva od subote.

Od toga je 139 njih preminulo u Hubeiju, epicentru epidemije, prenosi Hina.

U posljednja 24 sata u toj je provinciji evidentirano 1.843 novih slučajeva zaraze, objavile su tamošnje zdravstvene vlasti, što je pad s .2420 od dan ranije i treći uzastopni dan u kojemu se bilježi sve manji broj zaraženih.

Većina novih slučajeva zaraze i smrti evidentirana je u Wuhanu, gradu u kojem je virus prvi put primijećen u decembru.

Neuspješno obuzdavanje epidemije

Gotovo desetak političkih dužnosnika u Hubeiju smijenjeno je zbog neuspješnog obuzdavanja epidemije, objavila je u nedjelju disciplinska komisija Komunističke partije u toj provinciji.

Iako su bili nižerangirani, njihov odlazak pokazuje kako kinesko vodstvo pokušava smiriti bijes javnosti zbog lošeg upravljanja krizom i time se distancirati od neuspjeha lokalnih birokrata.

Izvan Kine je dosad preminulo četvero ljudi, a zaraženo je njih 500 u gotovo 30 država. Francuska je u subotu izvijestila o prvom smrtnom slučaju u Evropi, kineskom turistu iz Hubeija.

Prema trenutno dostupnim podacima, smrtnost među oboljelima je dva posto.

Izvor: Agencije