Kina se ustrajno protivi američkim sankcijama Iranu

Washington vodi kampanju 'maksimalnog ekonomskog pritiska' na Iran kroz sankcije (EPA)

Kina se ustrajno protivi jednostranim američkim sankcijama Iranu, poručio je Peking u ponedjeljak, kada se očekuje da Washington objavi da osam država, koje su uživale izuzeće od sankcija, moraju prekinuti poslovanje ili će biti kažnjene, prenose agencije.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang rekao je na dnevnom brifingu da će Kina nastaviti bilateralno sarađivati s Iranom, u skladu sa zakonom.

Kina je veliki uvoznik iranske nafte i jedan je od osam velikih kupaca kojima su Sjedinjene Američke Države odobrile izuzeće za kupnju iranske nafte.

‘Svođenje izvoza nafte na nulu’

Agencija Reuters javlja, pozivajući se na svoj izvor, kako će SAD u ponedjeljak objaviti ukidanje izuzeća za tih osam država, a to su Kina, Indija, Japan, Južna Koreja, Turska, Italija i Grčka.

Očekuje se kako će cijene nafte narasti za tri posto.

Izvor je potvrdio pisanje američkog dnevnika Washington Post da će američka administracija ukinuti privremena izuzeća koja je lani odobrila za tih osam velikih uvoznika kako bi im dala vremena da se roku od šest mjeseci prilagode i potraže nove dobavljače.

U novembru je SAD ponovo uveo sankcije na iransku naftu, pošto je američki predsjednik Donald Trump odlučio jednostrano povući SAD iz nuklearnog sporazuma koji je Iran 2015. godine sklopio sa šest svjetskih sila.

Washington redovno poručuje kako je njegov cilj “čim prije moguće iranski izvoz svesti na nulu”.

Ukidanje izuzeća najteže će pogoditi kupce u Aziji.

Najveći iranski uvoznici su Kina i Indija i obje države lobiraju za produženje izuzeća.

Turska očekuje produženje izuzeća

Južna Koreja, bliska američka saveznica, veliki je kupac iranskog kondenzata, ultralakog oblika sirove nafte, koji se koristi u petrohemijskoj industriji.

Prošle sedmice je glasnogovornik turskog Predsjedništva Ibrahim Kalin rekao kako Turska očekuje produženje izuzeća.

Ukidanje izuzeća moglo bi države iz regije (članice ASEAN-a, Savez država Jugoistočne Azije) staviti u težak položaj da brzo pronađu alternativnog dobavljača u globalno nezavidnoj situaciji na tržištu energenata.

Washington vodi kampanju “maksimalnog ekonomskog pritiska” na Iran kroz sankcije kako bi spriječio izvoz nafte koja je glavni izvor prihoda Islamske Republike.

Izvor: Agencije