Kina se pravda zbog logora za zatočene Ujgure

Kinesko gušenje ujgurske pobune u pokrajini Xinjiang zabrinulo je međunarodnu zajednicu (EPA)

Visoki kineski dužnosnik u regiji Xinjiang za tamošnje državne medije dao je dosad najdetaljniji opis zatvoreničkih logora za Ujgure, tvrdeći kako su oni uspješni u borbi protiv terorizma, prenose britanski mediji.

U razgovoru za kinesku državnu novinsku agenciju Xinhua, Shohrat Zakir je kazao kako su se ti centri za “strukovno obrazovanje” pokazali dobrima u sprječavanju terorističkih aktivnosti. 

Taj političar ujgurskog porijekla tvrdi kako su “vježbenici” zahvalni za priliku da promijene svoje živote i učine ih “šarenijima”.

Kinesko gušenje ujgurske pobune u pokrajini Xinjiang zabrinulo je međunarodnu zajednicu. Skupine za ljudska prava tvrde kako su pripadnici te muslimanske manjine zatvarani na neodređeno zbog prekršaja poput odbijanja davanja uzorka svojeg DNK, korištenja manjinskog jezika ili svađa sa službenicima, prenose agencije.

Kineski dužnosnici odbacuju tvrdnje da je pritvoreno najmanje milijun Ujgura i drugih pripadnika manjina, no poručuju kako je djelovanje protiv terorističkih aktivnosti nužno.

‘Tri zle sile’

Zakir, čelnik vlasti u toj autonomnoj zapadnoj regiji, najviši je kineski dužnosnik dosad koji je komentirao gušenje otpora, a njegov razgovor za agenciju Xinhua viđen je kao novi pokušaj Pekinga da odgovori na rastuće kritike svog djelovanja u Xinjiangu, prikazujući ga dobronamjernim. 

Regionalne vlasti su prošli tjedan počele kampanju protiv halal proizvoda kako bi zaustavili prodiranje islama u sekularnost države, prenosi Reuters, dodajući kako kineske vlasti zatvaraju džamije i pomno prate vjerski život Ujgura, primjerice ispitujući ih koliko se puta dnevno mole.

Zakir tvrdi kako je ta regija, bogata rudama i energentima, u kojoj prema njezinim službenim podacima živi više od 11 milijuna Ujgura, od devedesetih godina suočena s “tri zle sile” – terorizmom, ekstremizmom i separatizmom. 

“Program strukovnog obrazovanja i obuke omogućava pritvorenicima da promišljaju o svojim greškama i jasno vide esenciju i štetu terorizma i vjerskog ekstremizma”, tvrdi Zakir. 

Otkrio je da se u kampovima održavaju predavanja o kineskoj povijesti, jeziku i kulturi, ne otkrivši jesu li ih pritvorenici primorani slušati. Dodao je kako im je pružena “hranjiva i besplatna prehrana”, da su im domovi “u potpunosti opremljeni” i da se redovito održavaju natjecanja i sportski događaji, prenose mediji.

HRW: Osloboditi pritvorene i zatvoriti logore

Direktorica Human Rights Watcha za Kinu Sophie Richardson istaknula je kako se Zakirov u razgovoru za agenciju Xinhua nije osvrnuo na svjetsku zabrinutost oko “masovnih proizvoljnih pritvaranja”, represije i gušenja vjerskih sloboda. 

Upozorila je kinesku vladu da će vratiti kredibilitet “oslobađajući sve pritvorenike i zatvarajući logore”, a ne jačajući propagandne kampanje. 

Razgovor Zakirova za agenciju Xinhua prožet je citatima Ujgura koji su navodno prošli obuku i koji hvale vladu što im je pružila priliku da se promijene. 

“Vlasti nisu odustale od mene. Aktivno su me spasile i pomogle mi, dajući mi besplatnu hranu, smještaj i obrazovanje”, rekao je jedan od njih.

“Cijenit ću tu priliku i postati osoba korisna državi i društvu”, dodao je. 

Ujguri su etnički turkijski narod koji većinom žive u Xinjiangu, danas čineći oko 45 posto tamošnjeg stanovništva. Prije sustavnog kineskog naseljavanja Han stanovnika, Ujguri su činili većinu u toj pokrajini.

Sebe smatraju kulturno i etnički povezani s državama središnje Azije, a jezik im je sličan turskom. 

Izvor: Agencije