Kina SAD-u: Ukinite sankcije ili slijede posljedice

Gesta SAD-a teško krši osnova načela međunarodnih odnosa i ozbiljno škodi odnosima, tvrdi Peking (EPA)

Kina je pozvala Sjedinjene Američke Država da povuče sankcije nametnute kineskoj vojsci zbog narudžbe borbenih mlaznih aviona i projektila iz Rusije ili „će se suočiti sa posljedicama“.

U četvrtak je američki State Department objavio kako je kineska kupovina aviona SU-35 i projektila zemlja-zrak tipa S-400 kršenje američkog zakona o sankcijama protiv Rusije zbog navodnog miješanja Moskve u izbore 2016. u SAD-u, kao i zbog djelovanja u Ukrajini.

No, zvanični Peking je danas upozorio Washington na posljedice ako ne otkaže ove sankcije.

„Kineska strana izražava žestoko ogorčenje zbog ranije navedenih nerazumnih praksi američke strane“, kazao je novinarima Geng Shuang, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine.

Igranje s vatrom

I Moskva je upozorila Washington kako se „igra sa vatrom“ i optužila SAD za pokušaj istjerivanja Rusije iz globalnog tržišta naoružanja.

„Ovo je nepoštena i nekorektna utrka, pokušaj korištenja netržišnih metoda koje se protive normama i principima međunarodne trgovine kako bi se uklonio glavni konkurent američkih proizvođača sa tržišta“ istakao je Dmitri Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Meta sankcija je kinesko Ministarstvo razvoja opreme i njegov direktor Li Shangfu, a one su povećale tenzije između Washingtona i Pekinga u vrijeme sve većeg spora oko trgovine.

Trumpova administracija je još na crnu listu stavila 33 osobe i institucije povezane sa ruskim vojnim i obavještajnim službama, dodavši ih na listu iz 2017. godine.

Širenje ruske crne liste, koja ima 72 imena, uključuje 28 osoba i institucija koje je istakao specijalni savjetnik Robert Mueller koji istražuje rusko miješanje u predsjedničke izbore u SAD-u 2016.

Izvor: Agencije