Kina SAD-u: Pravo vrijeme za mir sa Sjevernom Korejom

'Ako želite mir, sad je pravo vrijeme. Ako želite stvarati historiju, sad je pravo vrijeme', rekao je Yi (AP)

Kineski šef diplomatije rekao je u srijedu kako je sad pravo vrijeme za samit predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i sjevernokorejskog lidera Kima Jong-una ako Sjedinjene Američke Države žele mir sa Sjevernom Korejom.

„Rekao sam našim američkim kolegama: ako želite riješiti problem, sad je pravo vrijeme. Ako želite mir, sad je pravo vrijeme. Ako želite stvarati historiju, sad je pravo vrijeme“, rekao je Wang Yi na zajedničkoj konferenciji za medije s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom.

Trump je u utorak nagovijestio kako bi moglo doći do odgode samita sa Sjevernom Korejom planiranog za 12. juni u Singapuru, a u srijedu je kazao kako će odluka biti donesena slijedeće sedmice.

Wang je također rekao kako američka odluka o povlačenju poziva Kini da učestvuje na vojnim vježbama na Pacifiku predstavlja mjeru koja nije konstruktivna.

„To je također odluka koja je olako donesena i ne pomaže u procesu uzajamnog razumijevanja Kine i SAD-a“, rekao je Wang.

Militarizacija otoka

Američki državni sekretar rekao je kako ne želi komentirati odluku Pentagona.

Sjedinjene Američke Države su u srijedu objavile kako su povukle poziv koji su nedavno bile uputile Kini za učešće na vojnoj vježbi u Tihom okeanu, u znak protesta protiv kineske militarizacije spornih otoka.

„Imamo jasne dokaze kako je Kina postavila protivbrodske rakete i rakete zemlja-zrak te uređaje za elektroničko ometanje na spornim otocima Spratleys u Kineskom moru“, rekao je glasnogovornik Pentagona, potpukovnik Chris Logan.

„Povukli smo poziv mornarici Narodne Republike Kine za vježbu za Rim of the Pacific (RIMPAC)“, dodao je, misleći na najveću pomorsku vježbu u svijetu u kojoj svake druge godine učestvuje gotovo 30 država.

Izvor: Agencije