Kina: SAD nema pravo ponovo uvesti sankcije Iranu

Iran, Nuklearno postrojenje
Ravanchi kaže da bi obnavljanjem sankcija nuklearni sporazum prestao važiti i Teheran bi bio oslobođen svih obaveza (EPA)

Kina je odbacila planirani pritisak SAD da produži embargo Ujedinjenih naroda na oružje Iranu i najavu Washingtona da bi, ako to ne uspije, mogao u Vijeću sigurnosti UN-a pokrenuti inicijativu za ponovno uvođenje sveobuhvatnih sankcija Teheranu.

Američki specijalni izaslanik za Iran Brian Hook u srijedu je javno potvrdio strategiju SAD-a, dvije sedmice nakon što je jedan američki dužnosnik rekao da je SAD izložio svoje planove Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kineska misija pri UN-u u New Yorku rekla je da Washington odustajanjem od iranskog nuklearnog sporazuma 2018. godine “nije ispunio svoje obaveze” u okviru rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 2015. godine u okviru koje je sporazum donesen.

U okviru sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama, Rusijom, Kinom, Njemačkom, Velikom Britanijom i Francuskom, koji sprečava Iran da razvije nuklearno oružje, Teharanu su ublažene sankcije.

Embargo na oružje ističe u oktobru

Sporazumom, poznatim kao JCPOA, dozvoljeno je ponovno vraćanje sankcija, uključujući embargo na oružje, ako Iran prekrši sporazum.

Kineska misija pri UN-u objavila je na Twitteru da SAD “nema pravo produžiti embargo na oružje za Iran, a kamoli ponovo pokrenuti sankcije. Održavanje sporazuma jedini je pravi put da se krene naprijed.”

Prema ovom sporazumu, američki embargo na oružje treba isteći u oktobru.

Hook je rekao da je SAD načinio nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti o produženju embarga na oružje Iranu.

Da bi rezolucija bila usvojena potrebno je devet glasova, kao i da stalne članice Vijeća sigurnosti – Rusija, Kina, SAD, Francuska ili Velika Britanija – ne stave veto na nju.

Rusija je već najavila da se protivi produženju embarga na oružje Iranu, kao i američkim tvrdnjama da mogu izazvati povratak svih sankcija Teheranu.

Američki predsjednik Donald Trump smatra ovaj sporazum napravljen toekom predsjedavanja njegovog prethodnika Baracka Obame “najgorim dogovorom”.

Diplomati: Teška i neprijatna bitka

Washington tvrdi da to može pokrenuti povratak američkih sankcija, jer rezolucija Vijeća sigurnosti i dalje navodi SAD kao sudionika.

Diplomati kažu da će se SAD vjerovatno suočiti s teškom i neugodnom bitkom ukoliko pokuša potaknuti povratak sankcija, iako nije odmah bilo jasno kako ili da li član Vijeća sigurnosti može zaustaviti takav potez.

Iran je navodno prekršio nekoliko glavnih ograničenja iz sporazuma, među kojima je i stvaranje zaliha obogaćenog uranija, kao odgovor na povlačenje SAD-a iz sporazuma i ponovno uvođenje sankcija koje su smanjile iranski izvoz nafte.

Velika Britanija, Francuska i Njemačka pokušavaju sačuvati dogovor, ali su postigle mali napredak.

Izvor: Agencije