Oglasi

Kina, Rusija i Iran prednjače u ekonomskoj špijunaži

Evropska unija upozorava da bi ruske državne strukture mogle finansirati špijunske cyber operacije pod izgovorom zaštite okoliša.
Porastao je broj cyber napada koje podržavaju države, tvrdi Evropska unijaEPA - Ilustracija

Agencija Europske unije za mrežnu i informacijsku sigurnost (ENISA) upozorava da je porastao broj cyber napada koje podržavaju države, javlja Anadolija.

U izvještaju te europske agencije za 2018. godinu navodi se da su Kina, Rusija i Iran najsnažnije i najaktivnije države u, kako se navodi, "ekonomskoj špijunaži".

Dodaje se kako podaci do kojih su došli pokazuju da će Sjedinjene Američke Države 2022. godine postati neto izvoznik nafte i prirodnog plina.

Evropa treba energiju

Osim toga, SAD će prema tim projekcijama s Rusijom ući u utrku za europsko tržište.

U izvještaju se također navodi da bi ruske državne strukture mogle financirati špijunske cyber operacije pod izgovorom zaštite okoliša kako bi spriječili pomenutu utrku za Europu.

Upravo se Europa smatra jednim od najvećih energetskih tržišta.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.