Kina razvija najmoćniji računar na svijetu

Tianhe-1, Kompjuter, Računalo
Tianhe-1, prvi kineski kvadrillionski računar, opslužuje više od 1.600 istraživačkih instituta (EPA)

Kineski znanstvenici razvijaju supermoćno računalo koje će moći obaviti kvintilijun (billijun bilijuna) operacija u sekundi i tamošnji znanstvenici tvrde da će to biti najmoćniji ‘stroj’ na svijetu.

Računalo je već nazvano Tianhe-3, a njegov dolazak najavio je novinarima na marginama 19. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine Meng Xiangfei, jedan od šefova Nacionalnog superračunalnog centra.

Bit će to, kako je rekao, deset puta brže računalo od trenutačno najbržeg na svijetu, moći će komunicirati s visokim stupnjem inteligencije, ali također i biti korisno u tradicionalnim industrijama poput metalske, stvarajući biznis modele te kreirajući, primjerice, projekte za čitave male ‘pametne’ gradove.

Godišnje 600.000 novih diplomaca

“On će podržavati razvoj zdravije, moćnije i digitaliziranije Kine”, poručio je Xiangfei, kako prenosi Tanjug.

Upravo sada, kako je objasnio, Tianhe-1, prvo kinesko kvadrillijunsko računalo, opslužuje više od 1.600 istraživačkih instituta u više od 20 kineskih provincija.

“Kina namjerava postati najmoćnija tehnološka sila u svijetu do 2035.”, dodao je, navodeći da svake godine izađe sa studija više od 600.000 novih diplomaca obučenih za najviše tehnologije.

On kaže i da će Kina nastaviti ulagati u nova znanstvena i tehnološka dostignuća te navodi kako je vrlo zadovoljan što njegova zemlja postaje inovacijski i tehnološki snažna nacija.

Izvor: Agencije