Kina razmatra ograničenje izvoza rijetkih metala SAD-u

Kina ozbiljno razmišlja o ograničavanju izvoza rijetkih zemnih metala SAD-u (EPA)

Peking “ozbiljno razmišlja” ograničiti izvoz rijetkih zemnih metala Sjedinjenim Američkim Državama, a riječ je o 17 hemijskih elemenata korištenih u visokotehnološkoj potrošačkoj elektronici i vojnoj opremi, izjavio je glavni urednik kineskog Global Timesa Hu Xijin.

Rastuće trgovinske napetosti potaknule su zabrinutost da će Kina iskoristiti svoj dominantni položaj kao dobavljač rijetkih zemnih metala i biti u prednosti u trgovinskom ratu sa SAD-om.

Visoki dužnosnik kineske Komisije za nacionalni razvoj i reforme izjavio je novinskoj agenciji Xinhua da će domaća potražnja za rijetkim metalima biti prioritet, ali da će se zadovoljiti razumna potražnja drugih zemalja.

Poduzimanje protumjera

“Na temelju onoga što ja znam, Kina ozbiljno razmišlja o ograničavanju izvoza rijetkih zemnih metala SAD-u. Kina bi mogla poduzeti i druge protumjere u budućnosti”, napisao je na Twitteru Hu Xijin.

Iako tabloid Global Times nije jedan od kineskih službenih medija, ima široku publiku, a izdavač mu je vladajuća Komunistička partija.

Od ukupne količine rijetkih metala koje je SAD uvezao od 2014. do 2017. godine, kineski udio činio je 80 posto i SAD na njih nije primijenio carine koje je nedavno uveo na drugu kinesku robu.

Izvor: Agencije