Kina razbila ilegalnu bankarsku mrežu

Uhapšeno je gotovo stotinu sumnjivaca iz osam bandi otkako je policija pokrenula istragu (EPA)

Kineska policija u istočnoj pokrajini Zhejiang razbila je najveću kinesku mrežu za prebacivanje novca izvan zemlje ilegalnim kanalima čije se transakcije procjenjuju na 410 milijardi juana (64,24 milijardi dolara).

Uhapšeno je gotovo 100 osumnjičenih iz osam bandi od kako je policija u septembru prošle godine pokrenula istragu, objavilo je kinesko Ministarstvo za javnu sigurnost, a prenosi Xinhua.

Policija kaže da je bande povezivao čovjek pod imenom Zhao, koji je upravljao desecima fiktivnih kompanija u Hong Kongu.

Kompanije su se bavile deviznim transakcijama i pranjem novca.

Izbjegavanje nadzora

U decembru 2014. godine izdani su nalozi za hapšenje 56 osumnjičenih i zamrznuto je više od 3.000 bankovnih računa.

Policiji je trebalo gotovo godinu dana da prouči više od 1,3 miliona sumnjivih transakcija, prenosi China Daily.

Jedan od vođa bande, Yang, rekao je za Xinhuu da su mnogi klijenti željeli izbjeći strogi kineski nadzor deviznih transakcija.

Zahvaljujući tome, banda je zarađivala više od 50.000 juana na dan.

Kinezi smiju iz zemlje iznijeti najviše 50.000 dolara godišnje.

Kineski dužnosnici, po pisanju The Wall Street Journala, procjenjuju da kroz ilegalne banke svake godine prođe oko 800 milijardi juana (125 milijardi dolara).

Nelicencirane finansijske institucije

Te neformalne mreže omogućavaju i kineskim radnicima u inostranstvu koji ne mogu otvoriti legalne račune da šalju novac kući.

Kina ima “sve ozbiljniji i složeniji” problem nelicenciranih finansijskih institucija, koje se često koriste za pranje novca stečenog korupcijom, online kockanjem i prevarama, priznalo je u septembru resorno ministarstvo.

Policija je od augusta, po podacima ovog ministarstva, zatvorila 37 takvih ilegalnih banaka.

Policija u južnoj kineskoj pokrajini Guangdong objavila je da je početkom mjeseca razotkrila 10 ilegalnih banaka, odgovornih za ilegalne transakcije u vrijednosti 51,6 milijardi juana.

Izvor: Agencije