Oglasi

Kina: Put svile nije geopolitičko sredstvo

Kina želi ponovno izgraditi stari Put svile kako bi povezala Kinu s Azijom, Evropom i ostalim kontinentima uz velike infrastrukturne troškove.
Ministar Wang Yi kaže da inicijativa 'Jedan pojas, jedan put' donosi stvarne koristi zemljama učesnicamaEPA

Kineski projekt Jedan pojas, jedan put nije "geopolitičko sredstvo" niti ulazak u dužničku krizu za države koje sudjeluju, no Peking pozdravlja konstruktivne prijedloge o tome kako riješiti probleme u pogledu te inicijative, rekao je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi.

Agencija Reuters javlja da će Peking ugostiti summit inicijative Jedan pojas, jedan put sljedeći tjedan, a prisustvovat će 37 stranih čelnika, uključujući neke od kineskih najbližih saveznika. SAD, koji je bio kritičan prema projektu, šalje samo predstavnike na nižoj razini.

Inicijativa Jedan pojas, jedan put, kako se službeno zove, ključni je projekt predsjednika Xija Jinpinga i predviđa ponovno izgraditi stari Put svile kako bi povezala Kinu s Azijom, Europom i ostalim kontinentima uz velike infrastrukturne troškove.

SAD odlučno protiv

No to se smatra kontroverznim u mnogim zapadnim zemljama, posebice u SAD-u, koji na to gleda kao na način da se proširi kineski utjecaj u inozemstvu te da Kina na taj način davanjem kredita učini zemlje ovisnima o sebi.

SAD je posebno bio kritičan prema odluci Italije, kao prve zemlje članice skupine G7, da potpiše plan. Učinili su to prošlog mjeseca, za vrijeme Xijeva posjeta Rimu. 

Ministar Wang Yi rekao je novinarima da inicijativa Jedan pojas, jedan put donosi stvarne koristi zemljama sudionicama.

"Taj partnerski odnos nije geopolitičko sredstvo, nego platforma za suradnju", rekao je Wang Yi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.