Kina prvi put saopćila broj zaraženih koji ne pokazuju simptome

Na sastanku Centralnog komiteta Komunističke partije razgovarano je o novim mjerama koje Kina planira preduzeti protiv širenja korona virusa (EPA)

Kina je prvi put saopćila broj asimptomatskih slučajeva, odnosno zaraženih novim tipom korona virusa koji ne pokazuju simptome.

U saopćenju Nacionalne zdravstvene komisije navodi se da je 1.541 osoba u tom stanju pod medicinskim nadzorom, prenosi Anadolija.

Rečeno je da će redovno biti objavljivan broj asimptomatskih slučajeva i njihovo stanje.

Prvi put zvanično su objavljeni podaci o nosiocima virusa koji ne pokazuju simptome zaraze, među kojima su kašalj, groznica, otežano disanje i upala pluća, a kineskoj administraciji upućene su i kritike da saopćava manje brojke u odnosu na stvarno stanje.

Zemlje često saopćavaju broj slučajeva na osnovu rezultata testiranja, bez obzira na simptome.

Kina je do utorka izostavljala broj asimptomatskih slučajeva.

Osobe kojima je potvrđena zaraza novim tipom korona virusa, čak i ako ne pokazuju simptome, nosioci su virusa i mogu ga prenijeti drugima.

Sumnjivi će biti u izolaciji

S druge strane, administracija u Pekingu donijela je odluku o primjeni mjera kontrole i češćem testiranju kako bi se otkrili asimptomatski slučajevi.

List China Daily javio je da je na sastanku Centralnog komiteta Komunističke partije Kine razgovarano o mjerama koje će biti preduzete u vezi s tim.

Na sastanku je rečeno da su otkrivanje i kontrola asimptomatskih nosilaca virusa ključni u sprečavanju nastanka novog vala zaraze.

Zbog toga je donesena odluka o ljekarskoj kontroli onih koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženima te da im u slučaju sumnje na zarazu bude izrečena mjera izolacije.

Zatraženo je da osobe koje ne pokazuju simptome, a za koje se ustanovi da su zaražene budu zadržane u karantinu i pod nadzorom.

Ukazano je i na potrebu testiranja metodom slučajnog uzorka u područjima u kojima je prisutna zaraza, a kako bi se otkrili asimptomatski slučajevi te istraživanje izvora moguće zaraze.

U Kini je dosad potvrđeno 81.518 slučajeva zaraze i 3.312 smrtnih slučajeva.

Izvor: Agencije