Oglasi

Kina protestira zbog bombi iz Mijanmara

U nedjelju su pale tri bombe na teritorij Kine, kada je avijacija Mijanmara izvodila bombaški napad na pobunjeničku etničku manjinu Kaćine
Na desetine hiljada Kachina pobjeglo je iz svojih kuća od juna 2011. godineAFP/Getty Arhiva

Kina je uložila diplomatski protest Mijanmaru nakon što su tri bombe pale na njenu teritoriju tokom napada avijacije na pobunjenike etničke manjine Kaćina, neposredno uz zajedničku granicu, saopćeno je u petak u Pekingu.

"Kineska strana je uložila predstavku Mijanmaru, tražeći da preduzmu efikasne i hitne mjere kako bi se izbjeglo ponavljanje sličnih incidenata", rekla je predstavnica Ministarstva vanjskih poslova Kine Hua Chunyin.

Bombe su pale u blizini granice unutar Kine u nedjelju navečer i žrtava nije bilo, rekla je Chunyin, prenosi AFP.

Desetine hiljada izbjeglih

Borbe između vojske Mijanmara i Armije za nezavisnost Kaćina (KIA) na krajnjem sjeverozapadu zemlje prema Kini, pojačane su posljednjih dana nakon što vojska pokušava da povrati jednu od svojih baza.

Na desetine hiljada ljudi je pobjeglo iz svojih kuća od juna 2011. kada je poslije sedamnaest godina primirja ponovo došlo do borbi između Vladinih trupa i pobunjenih Kaćina.

Pobunjenici traže više autonomije, veća politička prava i okončanje kršenja ljudskih prava od strane vojske.

Chunyin nije željela govoriti o tome da li bi Kina mogla da posreduje između dvije strane kako bi došlo do prekida sukoba koji ugrožava započete obimne političke reforme u Mijanmaru.

"Pitanja koja se tiču sjevernog Mjanmara su unutrašnje stvari Mijanmara i mi se nadamo da Vlada Mijanmara može na odgovarajući način da riješi to pitanje kroz miroljubive pregovore", rekla je Hua.

Pogibija 300 Kaćina

Pobunjeni Kaćini su saopćavali da ih je vojska bombardovala iz zraka, granatirala i koristila hemijsko oružje od 28. decembra pošto su ignorirali ultimatum da prestanu s blokadom jednog planinskog puta za snabdjevanje trupa na sjeveru bogatom sirovinama.

Predstavnik pobunjene KIA-e u Tajlandu, pukovnik James Lum Dau je rekao da je u zračnom napadu poginulo oko 300 ljudi.

Državni mediji su objavili da je podrška iz zraka korištena 30. decembra kako bi vojska odbacila pobunjenike koji su zauzeli jedno brdo i napadali logističku jedinicu vojske.

Pobunjenici su rekli da je vojska ovom akcijom željela otvoriti put za napad na glavni štab u Laizi.

Vlada predsjednika Theina Seina insistira da želi prekid vatre i politički dijalog s Kaćinima koji se decenijama suprostavljaju centralnim vlastima.

Vlada tvrdi da se trupe dejstvovale u samoodbrani i negirala je da ima planove da osvoji glavno uporište Armije za nezavisnost Kaćina.

Kaćini su praktično jedini koji se suprostavljaju centralnim vlastima, pošto su druge etničke grupe ili plemena, kao Shani, Chini, Moni i Kareni, postigli dogovor s novim vlastima i pristali na prekid vatre poslije višedecenijskih borbi u planinskim, uglavnom graničnim predjelima Mijanmara.

Izvor: Agencije
 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.