Kina: Pronađeno 25 miliona ‘nestalih’ beba

Ako se obuhvati razdoblje od 25 godina, moguće je da ukupno 25 miliona žena nisu u statistici rođenih, tvrde istraživači (Reuters)

Naučnici smatraju da je u Kini nestalo izmedu 30 i 60 miliona djevojčica, navodno pobačenih ili ubijenih odmah po rođenju, zbog državne politike “jedna porodica – jedno dijete” i narodnih običaja da treba imati sina.

Ipak, istraživači iz SAD-a i Kine misle da su “pronašli” većinu tih djevojčica, pa pretpostavljaju da mnoge porodice rođenje djevojčica nisu ni prijavile.

John Kennedy sa Univerziteta u Kanzasu kaže da se smatra da nedostaje 30 miliona djevojčica u populaciji Kine.

“To je veličina Californije, a one su samo nestale. Većina koristi demografsko objašnjenje da kaže da su abortus i ubistvo djece razlozi što se ona ne pojavljuju u popisima stanovništva. Mi smatramo da postoji političko objašnjenje”, rekao je Kennedy.

‘Višak’ od četiri miliona ljudi

Istraživački tim je do ovakvih otkrića došao poslije razgovora s lokalcima u provinciji Shaanxi.

Jedana od njih je imao dvije djevojčice i sina, a prema mlađoj kćerki se odnosio kao prema nepostojećoj.

Tu je postojao i princip da ako je prvo dijete žensko, onda porodica može imati i drugo dijete.

Nakon što su ovu praksu potvrdili i drugi njihovi sagovornici, istraživači su uporedili brojku djece rođene 1990. godine s brojkom 20-godišnjih Kineza u 2010. godini.

Otkrili su “višak” od četiri miliona ljudi te da je čak milion žena više nego muškaraca.

“Ako obuhvatimo razdoblje od 25 godina, moguće je da ukupno 25 miliona žena nisu u statistici rođenih”, rekao je Kennedy.

Izvor: Agencije