Kina prkosi pritisku SAD-a, EU odustaje od iranske nafte

Qatar Petroleum sporazume je potpisao s južnokorejskom 'velikom trojkom' brodogradilišta: Hyundaijem, Samsungom i Daewuom (EPA)

Kina će, pokušavajući zaobići američke sankcije, koristiti tankere iz Irana kako bi kupila naftu iz te zemlje, dajući time Teheranu slamku spasa u vrijeme dok se zbog straha od američke osvete povlače tvrtke poput francuskog giganta Totala. 

Sjedinjene Američke Države pokušavaju zaustaviti iranski izvoz nafte kako bi natjerali Teheran da pregovara o novom nuklearnom sporazumu i smanji svoje miješanje u poslove drugih zemalja na Bliskom istoku. 

Kina, koja je srezala uvoz američkih energenata zbog trgovačkog rata s Washingtonom, objavila je kako se protivi unilateralnim sankcijama te je stala u obranu svojih ekonomskih veza s Iranom. 

Izvori su otkrili Reutersu da su kineski kupci iranske nafte gotovo sav uvoz prebacili na brodove kojima je vlasnik iranska državna tankerska kompanija NITC. 

Ta promjena pokazuje kako Kina, najveći potrošač iranske nafte, želi nastaviti kupovati iranski energent usprkos sankcijama koje su Sjedinjene Američke Države vratile nakon što su se u maju povukle iz nuklearnog sporazuma između Irana i svjetskih sila iz 2015. godine.

Total napustio projekat Južni Pars

“Promjena je došla nedavno. Dogodio se gotovo simultani poziv s obje strane”, rekao je jedan izvor, istaknuti naftni direktor iz Pekinga, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, jer ne smije otkrivati trgovinske dogovore. 

Teheran je koristio sličan sustav između 2012. i 2016. godine za izbjegavanje zapadnih sankcija, kojima je postalo gotovo nemoguće dobiti osiguranje pošiljke u slučaju poslovanja s Iranom. 

Iran, treći najveći proizvođač nafte u OPEC-u, ovisan je o izvozu u Kinu, Japan, Južnu Koreju, Indiju i Evropsku uniju, koji puni velik dio njegovog budžeta i drži ekonomiju na životu.

SAD je zatražio od potrošača iranske nafte da od novembra smanjuju svoj uvoz.

Japan, Južna Koreja, Indija i većina evropskih zemalja već su to učinili.

Francuski naftni gigant Total, ranije jedan od najvećih evropskih kupaca iranske nafte, objavio je kako nema izbora i kako zaustavlja svoj uvoz iz Irana i napušta sve svoje tamošnje projekte kako bi zaštitili svoje operacije u SAD-u. 

Iranski ministar nafte Bijan Zanganeh je otkrio kako je Total službeno napustio naftni projekt Južni Pars. 

Zabrana kupovine iranske nafte

Iranski dužnosnici ranije su tvrdili kako bi kineska državna tvrtka CNPC mogla preuzeti Totalov dio, a Zanganeh je istaknuo kako traje proces pronalaska novog partnera.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron više je puta pozivao na očuvanje iranskog nuklearnog sporazuma te je branio interese evropskih tvrki u Iranu.

No, većina evropskih kompanija je zaključilo kako će morati otići iz te bliskoistočne države zbog straha od sankcija i gubitka pristupa poslovanju koje zahtijeva američki dolar. 

Prvi krug američkih sankcija, koje su uključivale izbacivanje Irana i bilo koje kompanije koja posluje s njim iz američkog finansijskog sistema, stupile su na snagu 7. augusta.

Zabrana kupovine iranske nafte nastupit će u novembru. 

Izvor: Agencije