Kina prijeti sankcijama zbog prodaje aviona F-16 Tajvanu

Prodaja aviona F-16 je kontroverzna jer se Kina žestoko protivi bilo kakvoj prodaji oružja Tajvanu, koji smatra svojom teritorijom (EPA)

Kina je upozorila u srijedu na američku prodaju 66 lovaca bombardera F-16 Tajvanu i obećala uvesti sankcije američkim poduzećima uključenima u taj ugovor.

Sjedinjene Američke Države su objavile dan ranije da su odobrile prodaju tih uređaja otoku za blizu osam milijardi dolara, mjesec nakon prodaje oružja koja je već izazvala jednu polemiku.

Ti ugovori su sklopljeni tijekom razdoblja napetih odnosa Pekinga i Washingtona nakon nekoliko mjeseci trgovinskog rata.

“Kina će poduzeti sve potrebne mjere zaštite svojih interesa, uključujući i sankcije američkim tvrtkama uključenim u tu prodaju oružja Tajvanu”, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Geng Shaung na konferenciji za novinare, kako prenosi Hina.

Peking: Potkopavanje suvereniteta

Prodaja je “ozbiljno uplitanje u naše unutarnje poslove i potkapa naš suverenitet i naše interese u području sigurnosti.”

Prodaja aviona F-16 kontroverzna je jer se Kina žestoko protivi bilo kakvoj prodaji oružja, a naročito borbenih zrakoplova, Tajvanu, koji smatra svojim teritorijem.

Otokom upravlja suparnički režim, koji se tamo sklonio nakon što je komunistička vlast zauzela teritorije 1949. godine, nakon kineskog građanskog rata.

Peking prijeti da će pribjeći sili u slučaju da Taipei službeno proglasi neovisnost, ili u slučaju intervencije izvana, posebice Washingtona.

Američki državni tajnik Mike Pompeo je rekao u utorak kako je predsjednik Donald Trump odobrio prodaju nakon što je o tome Kongres službeno informiran prošlog tjedna.

Podrška bez diplomatskih veza

Tajvan nema diplomatske veze sa SAD-om, ali mu Washington pruža vojnu i drugu potporu, kojoj se Kina protivi i smatra je miješanjem u svoja unutarnja pitanja.

Tajvan od 1949. godine faktički funkcionira kao neovisna država, a kao što Peking smatra taj otok dijelom svoga teritorija, tako i Tajvan smatra svojom cijeli teritorij Narodne Republike Kine.

Ujedinjeni narodi ne priznaju Tajvan kao neovisnu državu.

Izvor: Agencije