Oglasi

Kina prestala kupovati američke poljoprivredne proizvode

Radi se o odgovoru na odluku SAD-a da uvede dodatne carine od 10 posto na gotovo sav uvoz iz Kine od 1. septembra.
Kina ne odbacuje privremenu mogućnost za uvođenje dodatnih carina na poljoprivredne artikle iz SAD-a AP

Kineske kompanije zaustavile su kupovinu poljoprivrednih proizvoda iz SAD-a, saopštila je zvanična novinska agencija Kine, kao odgovor na odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da uvede dodatne carine od 10 odsto na gotovo sav uvoz iz Kine od 1. septembra.

Trump je objavio da će SAD od 1. septembra uvesti dodatnu carinu od 10 odsto na uvoz kineskih proizvoda vrijednih oko 300 milijardi dolara, prenosi agencija Beta.

U trgovinskom ratu s Kinom, SAD je ranije uveo carine na uvoz kineske robe vrijedne 250 milijardi dolara.

Ne odbacuju mogućnost dodatnih carina

Peking je uzvratio carinama na američke proizvode vrijedne 110 milijardi dolara, prije svega usmjerenim na poljoprivredne proizvode, što je bio direktan udarac na Trumpove pristalice među poljoprivrednicima.

Kina „ne odbacuje privremenu mogućnost za uvođenje dodatnih carina na poljoprivredne artikle iz SAD-a za transakcije zaključene nakon 3. avgusta, a kineske kompanije su prestale da kupuju te prozivode“ saopštila je kineska novinska agencija, citirajući saopštenje kineskog Ministarstva trgovine i Komisije za nacionalni razvoj i reforme.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.