Kina: Predsjednik Interpola priveden na ispitivanje

Meng Hongwei nestao je po dolasku u Kinu (Reuters)

Vladajuća Komunistička partija Kine (KPK) saopštila je danas da je nestali predsednik Interpola i visoki kineski zvaničnik Meng Hongwei osumnjičen zbog kršenja zakona i da je pod istragom u Kini.

Državna komisija za nadzor je na svom sajtu objavila da je Hongwei, zamjenik ministra za javnu sigurnost Kine osumnjičen za kršenje zakona i da je pod nadzorom i istragom tog disciplinskog tijela koje istražuje korupciju i političku nelojalnost, prenosi AP.

Informacija iz Kine dolazi malo nakon što je Mengova supruga objavila da joj je on, prije nego što je nestao po dolasku u svoju domovinu, poslao sliku noža, uz poruku „Čekaj moj poziv“.

Slika noža koju je Meng poslao svojoj supruzi prije nestanka

U prvom istupu i komentaru o slučaju, Grace Meng reporterima u Lyonu, gdje se nalazi sjedište Interpola, rekla je da misli da joj je suprug na taj način želio poručiti da se nalazi u opasnosti. Od tada, kako je dodala, s njim više nije imala kontakt.

Upitana da li misli da je Meng uhapšen, odgovorila je:

„Šta se desilo u Kini, nisam sigurna“.

Nepoznat razlog 

Grace Meng u Lyonu je pročitala izjavu za medije, ali nije dozvolila fotoreporterima da je fotografiraju, rekavši da se plaši za svoju i sigurnost svoje dvoje djece.

Meng je kineski sigurnosni zvaničnik i predsjednik Interpola.

Sudeći prema izvještaju South China Morning Posta, Menga su kineske vlasti odvele na ispitivanje. Citirajući neimenovani izvor, ove novine su objavile da je razlog za ispitivanje nepoznat.

Sudeći po web-stranici Interpola, Meng je ima četiri decenije iskustva u različitim segmentima – sudskim institucijama, kontroli narkotika i borbi protiv terorizma.

Izvor: Al Jazeera