Kina pravi najveći teleskop na svijetu

Kina pravi najveći radioteleskop na svijetu koji će, kako navode Kinezi, efikasnije od svih ostalih teleskopa detektirati signale iz svemira i tako tragati za inteligentnim oblicima života izvan Zemlje.

Sklapanje teleskopa koji nosi naziv FAST počelo je u julu 2015. godine i trebalo bi biti završeno tokom 2016. godine, prenosi Anadolija.

Kako navode kineski državni mediji, tanjir teleskopa bi trebao biti veličine petsto metara u prečniku čime bi nadmašio teleskop Arecibo u Portoriku čiji je prečnik dug tristo metara.

Nan Rendong, glavni naučnik koji radi na teleskopu FAST, izjavio je da se radioteleskop ponaša kao osjetljivo uho koje ima veliku sposobnost da razlikuje radio-poruke iz svemira.

„Pomoći će nam u potrazi za inteligentnim životom izvan naše galaksije te u istraživanju porijekla univerzuma“, rekao je Wu Xiangping, ditektor Kineskog astronomskog društva. 

Kada se završi, tanjir će biti veličine trideset stadiona i moći će, kako najavljuje Kina, detektirati radiosignale te potencijalne znakove inteligentnog života sa drugih planeta.

Međutim, teleskop će najvjerovatnije služiti za otkrivanje novih planeta, kometa i pulsara, smatraju naučnici. 

Teleskop je smješten u prirodnom udubljenju u kineskoj provinciji Guizhou.

Okružen brdima i udaljen od naseljenih mjesta, imat će manje smetnji radiosignala sa Zemlje. 

Gradnja teleskopa također predstavlja veliki napredak za kineski svemirski program.

Iako je on započet tek 90-tih godina, Kina je već poslala ljude u orbitu, a trenutno planira da lansira svemirsku stanicu i misiju na Mjesec, što je najavljeno da će se desiti iza 2020. godine. 

Izvor: Agencije