Kina poziva svijet da se ujedini protiv američkog ‘protekcionizma’

Li Kegiang
Li Keqiang nije spominjao SAD, no obećao je kako će Kina riješiti te probleme (EPA)

Kineski državni mediji preduhitrili su američke trgovinske sankcije u četvrtak, pozvavši druge zemlje da se “čvrsto postave” protiv “protekcionističkih” mera Vašingtona.

“Budući da se čini kako će se SAD i dalje ponašati na taj način, druge zemlje trebalo bi da prestanu da se nadaju da će biti pošteđene njihovih protekcionističkih poteza i budu odlučnije u čvrstom postavljanju protiv SAD-a”, piše China Daily.

Dok bi američke carine u prvom razdoblju povećale rast bruto domaćeg proizvoda SAD-a i usporile kineski privredni rast, takođe bi usporile svetski privredni rast, piše list, navodeći istraživanje banke China International Capital Corporation.

Carine ‘teške’ desetke milijardi dolara

Američki predsjednik Donald Trump priprema se da objavi nove sankcije protiv Kine, nakon višemesečne istrage o navodnoj kineskoj krađi intelektualnog vlasništva, saopštila je Bela kuća.

Mere bi mogle da uključei carine između 30 i 60 milijardi dolara, kao i ograničenja ulaganja, objavili su američki mediji.

Pre dve nedelje Trump je uveo carine na uvoz čelika i aluminijuma, što kineski trgovinski stručnjaci opisuju kao “bezobziran napad” na multilateralni trgovinski sistem.

Kineski premijer Li Keqiang upozorio je u utorak da “niko neće izaći kao pobednik u trgovinskom ratu” te da se Peking nada da će se Vašington ponašati “racionalno”.

Izvor: Agencije