Kina povećala bankarsko kreditiranje

Ekspanzivno nezvanično kreditno tržište moglo bi doživjeti kolaps i destabilizirati kineski finansijski sistem (EPA)

Kineske banke su u oktobru odobrile gotovo 25 posto više kredita nego u septembru, nakon što je vlada u Pekingu naložila bankama da povećaju klreditiranje malim i srednjim preduzećima kojima je neophodna gotovina.

Kineske državne banke su prošlog mjeseca odobrile novih zajmova za 92,5 milijardi dolara, u poređenju sa 74 milijarde dolara u septembru, saopćila je kineska centralna banka.

Vrijednost novih zajmova nadmašila je očekivanja analitičara za gotovo 80 milijardi dolara, prenosi AFP.

Kineska Komisija za reguliranje bankarskog sektora je prošlog mjeseca saopćila da banke moraju osigurati da rast kreditiranja malog biznisa drži korak s ukupnim odobravanjem zajmova, jer vlasti strahuju da bi moglo doći do oštrog porasta nezakonitiog kreditiranja malih i srednjih preduzeća.

Lu Ting, ekonomista kompanije Bank of America – Merill Linch, izjavio je da “Iznenađujuće jak” pokazatelj za oktobar govori da su vlasti Kine počele labaviti kontrolu odobravanja kredita brže nego što se očekivalo.

Mnoge kineske male privatne firme bile su primorane pozajmljivati novac od nezvaničnih kreditora po visokim kamatnim stopama, nakon što su njihovi zahtevi za kredite bili odbijeni u velikim bankama, koje prednost daju državnim preduzećima čije dugove prećutno garantira vlada.

Više bankrota

Bankrot više od 90 preduzetnika u istočnokineskom gradu Vendžou zbog velikih dugova podstakao je, međutim, bojazan da bi ekspanzivno nezvanično kreditno tržište moglo doživjeti kolaps i destabilizirati finansijski sistem.

Zvaničnici te zemlje također strahuju da bi skok broja bankrotstava mogao dovesti do velikih gubitaka radnih mjesta, prije svega u ključnom prerađivačkom sektoru Kine i da podstakne socijalne nemire u toj zemlji s oko 1,3 milijarde stanovnika.

Znaci usporavanja kineske ekonomije i krize s dugom u Evropskoj uniji (EU) i SAD-u podstakli su spekulacije da će kineski zvaničnici sljedećih mjeseci početi ublažavati ograničenja kreditiranja kako bi podstakli tu drugu po veličini ekonomiju na svijetu.

Analitičari ukazuju da bi kineski kreatori politike mogli narednih mjeseci smanjiti zahtjeve za nivo obaveznih rezervi banaka, odnosno procenta depozita koji banke moraju ostaviti po strani, kako bi podstakli kreditiranje, ali su odbacili mogućnost promjene kamatnih stopa.

Izvor: Agencije