Kina posreduje u rješavanju iransko-saudijskog spora

Kina je spremna igrati ulogu koja se traži od nje ako to bude potrebno (Al Jazeera)

Piše: Ezzat Shahrour

Analitičari smatraju da je saopćenje Pekinga o spremnosti da posreduje u rješavanju sporova između Saudijske Arabije i Irana ozbiljno te da proizlazi iz prijateljskih odnosa koje ima s ove dvije strane i u cilju očuvanja vlastitih interesa na Bliskom istoku.  

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi iznio je ovu inicijativu u odgovoru na pitanje Al Jazeere tokom godišnje konferencije za novinare kineskog ministra na marginama zasjedanja Nacionalnog narodnog kongresa, kineskog parlamenta.

Wang je rekao: “Nadamo se da će Saudijska Arabija i Iran riješiti međusobne probleme ravnopravnim i prijateljskim razgovorima.”

“Budući da je Kina prijatelj Irana i Saudijske Arabije, spremna je igrati ulogu koja se traži od nje ako to bude potrebno”, dodao je.

Izjava kineskog ministra uslijedila je samo nekoliko dana prije planirane posjete kralja Saudijske Arabije Salmana bin Abdulaziza Kini 15. marta u okviru njegove azijske turneje, koja obuhvata sedam država i ima za cilj ojačati ekonomske i trgovačke odnose te promovirati investicijske mogućnosti sa zemljama istočne Azije.

Turki bin Mohammed, saudijski ambasador u Pekingu, odbacio je prijedlog o kineskom posredovanju tokom posjete kralja Salmana Pekingu.

U izjavi za kineske medije rekao je: “Pozdravljamo svaki napor Kine da donese mir na Bliski istok. Cijenimo izjave kineskog ministra i njegove plemenite osjećaje, no Iran je nepopravljiv slučaj i neće pristati na posredništvo. Ova država slijedi politiku izvoza revolucije kroz uplitanje u unutrašnja pitanja susjednih država.”

Energetski interesi

Upućeni u kinesku politiku kažu da ova inicijativa ne predstavlja samo prolaznu diplomatsku kurtoaziju imajući u vidu da su to riječi šefa kineske diplomatije tokom važnog događaja, odnosno njegove godišnje konferencije za novinare. Ako se uzme u obzir priroda pripreme konferencije, odnosno da se pitanja dostavljaju nekoliko dana prije njenog održavanja, onda su i odgovori kineskog ministra također pripremljeni unaprijed nakon perioda koji je dovoljan da ih prouči, detaljno ispita i procijeni, smatraju oni.

“Saudijska diplomatija trebala bi požuriti s prihvatanjem ove kineske inicijative i tako osramotiti Iran. Nemiješanje u unutrašnja pitanja drugih država jedan je od stubova kineske diplomatije još od njenog nastanka, a ono što Kina ne dopušta sebi ne može prihvatiti ni od drugih”, smatraju oni.

Bivši kineski ambasador u Iranu Hua Liming smatra da je “Kina zaista ozbiljna kad je riječ o posredovanju između dvije države, jer su njeni interesi na Bliskom istoku u konstantnom rastu, posebno u oblasti energetike. Prema tome, prirodno je da svjedočimo aktiviranju kineske uloge u pitanjima regiona.”

Međutim, naglašava da je neophodno da se ostvare dva uvjeta za uspjeh ove inicijative. Prvo, da postoji namjera i volja Teherana i Rijada da se riješe njihovi sporovi i, drugo, da obje strane prihvate kinesko posredništvo. Sa stanovišta bivšeg kineskog diplomate “Kina predstavlja najprihvatljiviju stranu za obavljanje ove uloge, ako se uzmu u obzir njeni dobri odnosi s obje strane u usporedbi s Washingtonom i Moskvom”.

Imenovanje izaslanika za islamske poslove

Ma Xiaolin, kineski stručnjak za pitanja Bliskog istoka, za Al Jazeeru kaže kako je neophodno da “Kina imenuje specijalnog izaslanika za islamske poslove, koji bi mogao igrati ulogu u pomaganju da se riješe brojne krize od kojih pate mnoge od ovih zemalja, uključujući i saudijsko-iranska neslaganja”. Važno je napomenuti da je isti ovaj kineski stručnjak predlagao imenovanje posebnog izaslanika za Siriju prije pet godina. 

Obim trgovinske razmjene između Pekinga i Rijada premašio je 47 milijardi dolara prošle godine, dok je iste godine s Teheranom iznosio 33 milijarde dolara. Kina se smatra prvim trgovinskim partnerom za obje ove zemlje.

Uprkos tome što je kineska uloga ograničena samo na regionalne uloge koje se direktno tiču ove države, poput korejske nuklearne krize, može se reći da takve uloge još nisu došle na nivo posredovanja. Ekspanzija kineskih interesa počinje navoditi kinesku diplomatiju – pa makar i stidljivo – da pokuša igrati uloge u udaljenim područjima te da se predstavi kao velika sila koja je odgovorna i željna donijeti mir i saradnju, pogotovo kad je riječ o zemljama u razvoju, s obzirom na to da je Peking, kako se to uvijek naglašava, “najveća zemlja u razvoju”. 

Slično potezu da posreduje između Saudijske Arabije i Irana, Peking je već ranije posredovao među sukobljenim stranama u Južnom Sudanu. Također je imao ulogu u uvjeravanju Teherana da potpiše nuklearni sporazum s velikim silama.

Izvor: Al Jazeera