Kina pomorskom paradom obilježava 70 godina mornarice

Na paradi učestvuje i kineski predsjednik Xi Jinping (Reuters)

Kineski narod voli mir i zemlje ne bi trebale prijetiti jedna drugoj upotrebom sile, izjavio je u utorak predsjednik Kine Xi Jinping, otvarajući veliku pomorsku paradu kojom se obilježava 70 godina kineske mornarice.

Xi nadgleda plan za obnovu Narodne oslobodilačke vojske razvojem svega: od “nevidljivih” aviona do nosača aviona, dok Kina povećava svoju prisutnost u spornom Južnokineskom moru i oko Tajvana, što izaziva nemir u regiji i u Washingtonu.

Plan modernizacije u ključnom dijelu odnosi se na mornaricu, jer Kina nastoji pokazati moć daleko od svojih obala i zaštititi trgovinske rute i građane u inostranstvu.

Xi je na susretu sa stranim mornaričkim dužnosnicima u gradu Qingdaou, na istoku zemlje, rekao da bi mornarice svijeta trebale sarađivati da se održi mir na moru.

“Kineski narod voli mir, čezne za njim i nepokolebljivo želi slijediti put mira”, dodao je Xi, a prenijela državna novinska agencija Xinhua, nakon što je Xi pozvao strane novinare da napuste prostoriju.

Nove nuklearne podmornice

“Svi bi trebali poštovati jedni druge, postupati jedni s drugima kao sebi ravnima, učvršćivati međusobno povjerenje, jačati dijalog i produbljivati praktičnu saradnju između mornarica”, dodao je.

“Potrebno je više razgovora i savjetovanja između zemalja i ne bi se trebalo pribjegavati sili ili prijetiti silom pod najmanjim izgovorom”, istaknuo je Xi.

Očekuje se da će Xi pratiti mornaričku paradu sa mora kasnije tokom dana, premda se ne zna hoće li loše vremenske prilike u Qingdaou, magla i kiša, utjecati na održavanje vježbi.

Na mornaričkoj paradi sudjelovat će 32 kineska broda i 39 nosača aviona, kao i ratni brodovi 13 stranih zemalja, uključujući Indiju, Japan, Vijetnam i Australiju.

Kina je saopćila da će prvi put pokazati nove nuklearne podmornice i ratne brodove.

Izvor: Agencije