Kina podržava očuvanje nuklearnog sporazuma s Iranom

Kina je bila prva stanica na diplomatskoj turi iranskog ministra vanjskih poslova Mohammada Javada Zarifa (EPA)

Kina će nastaviti da sarađuje sa Iranom i podržava nuklearni sporazum s tom zemljom postignut 2015. godine, kazao je kineski ministar vanjskih poslova svom kolegi, iranskom šefu diplomatije.

Kina je bila prva stanica na diplomatskoj turi iranskog ministra vanjskih poslova Mohammada Javada  Zarifa, na koju je krenuo nakon što su Sjedinjene Američke Države prošle sedmice objavile da će se povući iz međunarodnog sporazuma s Iranom kojim se ograničava iranski nuklearni program te da će pojačati sankcije toj zemlji.

Zarif bi u utorak u Briselu trebalo da se sastane i s nemačkim, britanskim i francuskim šefovima diplomatije.

Kina je obećala da će “zauzeti objektivan, pošten i odgovoran stav… i nastaviti da radi na očuvanju sporazuma”, kazao je kineski ministar spoljnih poslova Wang Yi iranskom kolegi, prenosi kineska novinska agencija Xinhua.

Wang, međutim, nije rekao kako će se odluka Washingtona odraziti na kineske planove trgovine i ulaganja sa Iranom.

Proširenje trgovine Kine i Irana

Peking i Teheran složili su se da prošire trgovinu na 600 milijardi dolara, nakon što su 2016. godine ublažene međunarodne sankcije Teheranu.

Iran je sastavni deo kineskog plana uspostavljanja transkontinentalne trgovine i mreža infrastrukture.

Peking je prošloga četvrtka pokrenuo železničku transportnu vezu sa Iranom, što su posmatrači shvatili kao poruku da će dve zemlje proširiti međusobnu trgovinu.

Zarif je kazao kako Iran želi da nastavi sa naporima na primeni nuklearnog sporazuma koji je postignut 2015. godine sa SAD-om, Kinom, Francuskom, Velikom Britanijom, Rusijom i Nemačkom, zajedno sa ostalim stranama.

Kina, Rusija i Europska unija kritikovale su američku odluku o povlačenju iz tog sporazuma.

Izvor: Agencije