Kina podržava nastavak razgovora SAD-a i Sjeverne Koreje

Donald Trump je prvi američki predsjednik koji je stupio na tlo Sjeverne Koreje (EPA)

Kina je u subotu saopćila da je od SAD-a dobila izvještaj o posljednjem susretu američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una.

Trump je prvi američki predsjednik koji je stupio na tlo Sjeverne Koreje, kada se prošle sedmice sastao s Kimom u Panmunjomu, u demilitariziranoj zoni na granici dvije Koreje, i kada su se dogovorili o nastavku blokiranih pregovora o denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

Kako se navodi u kratkom saopćenju kineskog Ministarstva vanjskih poslova koje prenosi Reuters, zamjenik šefa kineske diplomatije Luo Zhaohui i specijalni izaslanik SAD-a za Sjevernu Koreju Stephen Biegun razgovarali su u petak telefonom o susretu Trumpa i Kima.

Pozitivni znaci

“Biegun je govorio o susretu lidera SAD-a i Sjeverne Koreje u Panmunjomu i rekao da je američka strana spremna ojačati komunikaciju i saradnju s kineskom stranom u vezi s pitanjem [Korejskog] poluotoka”, kaže se u saopćenju.

Luo je prenio Biegunu da posljednji pozitivni znaci u vezi s pitanjem Sjeverne Koreje od svih uključenih strana imaju veliki značaj za mirovne pregovore.

“Kina podržava američko-sjevernokorejski dijalog i nada se da će se dvije strane naći na pola puta i slijediti konsenzus lidera dvije zemlje o nastavku što je prije moguće konsultacija na radnom nivou”, kaže se u saopćenju kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

Izvor: Agencije