Kina podržala Tursku u sporu sa SAD-om

Kina vjeruje da je Turska sposobna prevazići privremene ekonomske poteškoće (EPA)

Kina je pružila moralnu podršku Turskoj povodom problema s kojima se suočava Ankara zbog krize nacionalne valute i sankcija SAD-a, vjerujući da će ta država prevazići “privremene” ekonomske poteškoće, prenosi Reuters.

Konstatirajući kako je to prvi komentar Pekinga na ovu temu, navodi se i kako je kinesko Ministarstvo vanjskih poslova u kratkom priopćenju navelo kako je registriralo “novi pravac” turske ekonomije i njenih vanjskih odnosa.

“Turska je važna država, s tržištem u usponu, koja, ostajući stabilna i razvijajući se, doprinosi regionalnom miru i stabilnosti”, dodalo je Ministarstvo vanjskih poslova u Pekingu.

Tijesne veze Pekinga i Ankare

“Kina vjeruje da je Turska sposobna prevazići privremene ekonomske poteškoće i nada se da relevantne strane mogu ublažiti međusobne razlike kroz dijalog”, poručilo je ovo ministarstvo, aludirajući na aktualne tenzije između Turske i SAD-a.

Državna novinska agencija Xinhua izvijestila je prošlog mjeseca da je turski ogranak kineske državne Industrijske i komercijalne banke potpisao s Turskom sporazum o financiranju vrijedan 3,8 milijardi dolara, ali nije objavila nikakve detalje.

Kina i Turska su razvile tješnje veze nakon što su prevazišle spor oko tretmana Ujgura, muslimanske manjine u zapadnom kineskim krajevima, podsjeća britanska agencija.

Izvor: Agencije