Oglasi

Kina počela izgradnju nove nuklearke

U Kini je počela izgradnja prve nuklearne elektrane, nakon što je Peking ponovo počeo izdavati odobrenja.
Kina je najveći svjetski potrošač električne energijeEPA - Ilustracija

U Kini je početa izgradnja prve nuklearne elektrane, nakon što je zvanični Peking ukinuo moratorij na izgradnju tih postrojenja u svrhu revizije sigurnosti, kao reakciju na incident u japanskoj nuklearki Fukushima, saopćila je kompanija zadužena za izgradnju elektrane.

U saopćenju državne kompanije Huaneng Shandong Shidao Bay Nuclear Power se navodi da će postrojenje u gradu Rongcheng, na istočnoj obali Kine, biti pušteno u rad do kraja 2017. godine, prenosi AP.

Odluka zvaničnog Pekinga da nastavi sa izgradnjom nuklearnih elektrana je u suprotnosti sa stavovima drugih zemalja, poput Japana i Njemačke, koje planiraju smanjenje broja nuklearki ili potpuno gašenje tog sektora, navodi Tanjug.

Snaga 200 megawata

Kina je najveći svjetski potrošač električne energije, a nuklearna energija predstavlja ključni element zvaničnih napora te zemlje da smanji sve veću tražnju fosilnih goriva.

Kineske vlasti su nakon incidenta u Fukushimi u martu 2011. godine, izazvanoj zemljotresom i cunamijem, prestale izdavati odobrenja za izgradnju novih nuklearki u Kini u cilju revizije sigurnosti.

Zvanični Peking je u oktobru saopćio da će ponovo početi izdavati odobrenja, ali tek za nekoliko postrojenja.

Prema navodima agencije Xinhua, tri milijarde juana (475 miliona dolara) vrijedna nuklearka u Rongchengu će imati instaliranu snagu od 200 megawata.

Izvor: Agencije