Oglasi

Kina planira nove carine na uvoz iz SAD-a

Peking želi uvesti nove carine na američki uvoz u vrijednosti 2,4 milijarde dolara u sporu o subvencijama.
Konačnu odluku o ukupnoj vrijednosti američke robe na koju Peking može uvesti carine donijet će arbitri WTO-aEPA - Ilustracija

Kina želi uvesti nove carine na američki uvoz u vrijednosti 2,4 milijarde dolara u sporu o subvencijama pokrenutom pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO), prema dokumentu objavljenom u Ženevi.

U sporu pokrenutom 2012. Kina se žalila WTO-u na carine koje je Washington uveo kako bi ublažio efekte navodnih kineskih subvencija preduzećima u državnom vlasništvu, prenosi Hina od agencije dpa.

Arbitri WTO-a utvrdili su da američke carine nisu u skladu s međunarodnim trgovinskim propisima i Washington ih je prilagodio.

WTO: Čeka se odgovor Pekinga

Kina je potom izrazila nezadovoljstvo prilagođenim američkim carinama i WTO je u julu potvrdio da Washington nije adekvatno primijenio njihove prethodne presude.

Prema WTO-ovim propisima, Peking sada može odgovoriti uvođenjem carina na američki uvoz.

Početkom sljedeće sedmice WTO će razmotriti kineski prijedlog za uvođenje carina na uvoz američke robe u vrijednosti 2,4 milijarde dolara.

Konačnu odluku o ukupnoj vrijednosti američke robe na koju Peking može uvesti carine donijet će arbitri WTO-a, napominje agencija dpa.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.