Oglasi

Kina: Pitanje Tajvana je najveći nacionalni prioritet

Kineski ministar odbrane kaže da je Kina jedina velika zemlja na svijetu koja se još treba u potpunosti ujediniti.
Wei FengheFenghe kaže da je rješavanje pitanja Tajvana kako bi se ostvarilo potpuno ujedinjene Kine najveći kineski nacionalni interesEPA - Arhiva

Kineski ministra obrane Wei Fenghe izjavio je u ponedjeljak da je rješavanje "pitanja Tajvana" kineski "najveći nacionalni interes", te da nijedna sila ne može spriječiti ponovno ujedinjenje Kine, prenosi Hina.

Separatističke aktivnosti osuđene su na propast, kazao je Wei na otvaranju foruma Xiangshan u Pekingu, koji je svojevrsni kineski odgovor na godišnji forum o sigurnosti u Singapuru, tzv. Shangri-La dijalog.

Napetosti između Kine i Tajvana porasle su oči predsjedničkih izbora na tom otoku.

Kina smatra Tajvan svojom pokrajinom i on je njezino najosjetljivije teritorijalno pitanje.

"Kina je jedina velika zemlja na svijetu koja se još treba u potpunosti ujediniti", kazao je Wei.

Tajvanska Vlada osudila kinesku 'diktaturu'

"Rješavanje pitanja Tajvana kako bi se ostvarilo potpuno ujedinjene Kine... najveći je kineski nacionalni interes i težnja cijelog kineskog naroda", istaknuo je, kako prenosi agencija.

Tajvan, koji sebe službeno naziva Republika Kina, demokratska država koja se ne želi vratiti u sastav Narodne Republike Kine, izazov je za kinesko vodstvo.

Na Tajvanu se u siječnju održavaju predsjednički izbori, a dio kandidata je pozitivno nastrojen prema Pekingu. 

Tajvanska vlada osudila je početkom mjeseca kinesku "diktaturu" kazavši da je ta zemlja prijetnja miru i pokušava naći izgovore za svoju vojnu ekspanziju.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.