Kina otvorila svoje tržište za kompanije iz EU-a i SAD-a

Strane kompanije su se požalile na spor napredak pristupu kineskom tržištu (EPA)

Kina je u četvrtak navečer, nastavljajući otvarati svoje tržište, objavila dugo očekivana ublažavanja ograničenja za strana ulaganja u ključnim sektorima poput bankarstva, poljoprivrede, automobilske i teške industrije.

Nacionalna komisija za razvoj i reforme na svojim je internetskim stranicama objavila novu verziju takozvane negativne liste, koja određuje u kojim sektorima su strana ulaganja ograničena ili zabranjena.

Lista će stupiti na snagu 28. jula.

Pored potvrde već datih obećanja o potpunom ukidanju ograničenja vlasništva u područjima osiguranja i automobilske industrije u roku od tri do pet godina, Kina također ublažava ili ukida ograničenja vlasništva u brodogradnji, avioindustriji, energetskim mrežama i poljoprivredi, isključujući pšenicu i kukuruz.

Bez balansa u ulaganjima

Kina se našla na meti primjedbi njenih glavnih trgovinskih partnera, uključujući Sjedinjene Američke Države i Evropsku uniju, zbog neravnoteže u pristupu njenom tržištu.

SAD I EU su ukazivali da je kineskim kompanijama uglavnom dopušteno slobodno ulagati na njihova tržišta, dok Kina ograničava mogućnosti stranim firmama na njeno tržište.

Peking je u više navrata rekao da će reforme tržišta provoditi svojim ritmom i istaknuo da će donijeti i primijeniti odluke o otvaranju svog tržišta na temelju vlastitih potreba, a ne vanjskog pritiska.

Strane kompanije su istakle da je napredak spor, a da su obećanja o pristupu kineskom tržištu ponavljanje ranije najavljenih reformi, koje su već trebale biti provedene.

Izvor: Agencije