Kina otvorena za trgovinski razgovor sa SAD-om

Dobavljači koji prekrše američke sankcije suočit će se s kaznama ili drugom vrstom sankcija (EPA)

Ministarstvo vanjskih poslova Kine saopćilo je da je njihova zemlja spremna za nastavak trgovinskih razgovora sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali da su potrebni iskrenost i uzajamno poštovanje.

Glasnogovornik Ministarstva Lu Kang u četvrtak je izjavio da se Kina nada ponovnom pokretanju pregovora, koji su propali ranije ovog mjeseca, nakon što je SAD povećao carine na 250 milijardi dolara vrijednu uvoznu kinesku robu.

“Kineska vrata za dijalog su otvorena, ali neophodna je iskrenost da bi konzultacije imale smisla. Zajednički koristan sporazum mora biti zasnovan na uzajamnom poštovanju i uzajamnoj koristi”, kazao je Kang, kako prenosi Anadolija.

Američke optužbe ‘bez dokaza’

On je ponovio kritike Kine zbog nastojanja SAD-a da ograniči komercijalnu suradnju s proizvođačem telekomunikacijske opreme Huaweijem i drugim kineskim visokotehnološkim kompanijama.

Istaknuo je da da je Washington “ozbiljno utjecao na globalni razvoj i suradnju u znanosti i tehnologiji, a također je naštetio vitalnim interesima relevantnih tvrtki i zemalja”.

Prije nekoliko dana Washington je stavio Huawei i 70 kompanija s kojima ona surađuje na trgovinsku crnu listu.

Washington optužuje Huawei da pomaže kineskoj Vladi u špijunaži drugih država, iako to nije potkrijepio dokazima.

Iz Huaweija su ovaj potez nazvali nerazumnim i kršenjem prava.

Odluka je objavljena samo nekoliko minuta nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump zabranio američkim kompanijama da koriste opremu koju proizvode oni za koje tvrdi da ugrožavaju nacionalnu sigurnost.

Intenziviran trgovinski rat

U ponedjeljak je Ministarstvo trgovine najavilo 90-dnevno odlaganje te mjere.

Dobavljači koji prekrše američke sankcije suočit će se s kaznama ili drugom vrstom sankcija.

Posljednjih tjedana intenzivirao se trgovinski rat između SAD-a i Kine.

SAD je početkom svibnja više nego udvostručio carine na uvoz kineske robe u vrijednosti 200 milijardi dolara, sa 10 na 25 posto.

Kina je na to odgovorila najavom da će od početka lipnja povećati carine do 25 posto na američki uvoz vrijedan 60 milijardi dolara.

Izvor: Agencije