Oglasi

Kina osudila Pompeove 'zlobne' komentare u Latinskoj Americi

Američki državni sekretar je kazao da kada Kina dolazi, to nije uvijek na dobrobit građana.
Čelnik Centralne američke komande rekao je da je ISIL uzeo u službu nove vođe, vojnike i infrastrukturuArhiva

Kineski državni mediji oštro su kritizirali američkog državnog sekretara Mikea Pompea zbog komentara izgovorenih u Latinskoj Americi u kojima je upozorio na skrivene rizike prihvatanja kineskih investicija, javlja Reuters, podsjećajući da je na djelu sve žešća bitka za utjecaj u toj regiji.

Krajem prošle sedmice Pompeo je bio na turneji po Latinskoj Americi i sastao se s čelnicima Paname i Meksika, a novinarima je tada rekao da "kada Kina dolazi, to nije uvijek na dobrobit građana".

"Kada se pojave s ponudama koje se čine predobre da bi bili istinite... ustvari, to je tačno", kazao je Pompeo prošlog četvrtka u Ciudad de Mexicu, a njegova je izjava objavljena na internetskoj stranici State Departmenta.

Pompeo 'neupućen i neuk'

Kineski mediji su ocijenili da su njegove izjave ne samo "zlobne", već i da odaju da je "neupućen i neuk".

Kina je sve prisutnija u resursima bogatoj Latinskoj Americi, izazvavši zabrinutost Washingtona da druga ekonomija svijeta jača svoj utjecaj u regiji u trenutku kada se između dvije zemlje vodi napeti trgovinski rat.

Pompeo tvrdi da SAD pozdravlja konkurentnost koja dolazi od Kine, ali pritom kritizira nedostatak transparentnosti u poslovanju kineskih državnih preduzeća i, kako je kazao, "grabežljive ekonomske aktivnosti".

"Jednostavno se radi o tome da je Kina investirala u neke dijelove svijeta na način da je u tim zemljama sada gore nego što je bilo", rekao je Pompeo.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.