Kina optužuje Evropski parlament da ‘podržava terorizam’

Tohti je, zajedno s Inicijativom mladih za ljudska prava, dobio krajem septembra nagradu za ljudska prava 'Vaclav Havel' (EPA)

Kina je oštro reagirala u srijedu kada je Evropski parlament nominirao zatvorenog ujgurskog intelektualca i aktivista Ilhama Tohtija za nagradu “Saharov” za ljudska prava, optuživši tu instituciju da “podržava terorizam”, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Kinesko pravosuđe “zbog separatizma” je 2014. na doživotni zatvor osudilo Tohtija, člana muslimanske ujgurske zajednice, većinske u Xinjiangu, velikoj autonomnoj pokrajini na sjeverozapadu Kine.

“Na predavanjima je javno hvalio ekstremiste koji su počinili teroristička djela”, upozorio je u srijedu na konferenciji za novinare Geng Shuang, glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

‘Borba za nezavisni Xinjiang’

Geng kaže da je Tohti, također, koristio svoju funkciju za poticanje ili prisiljavanje nekih osoba da učestvuju u aktivnostima Islamskog pokreta istočnog Turkestana (Etim) u inozemstvu.

Etim je grupa koja se bori za nezavisnost Xinjianga, navode agencije i dodaju da je većina međunarodne zajednice smatra “terorističkom organizacijom”.

“Zahtijevamo da EP jasno razlikuje dobro od zla i povuče nominaciju te prekine podržavati separatizam i terorizam”, izjavio je Geng.

Tohti je, zajedno s Inicijativom mladih za ljudska prava, koja rade na pomirenju na Balkanu, krajem septembra dobio nagradu za ljudska prava “Vaclav Havel” za 2019, objavilo je Vijeće Evrope, što je u utorak kinesko Ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju osudilo.

Izvor: Agencije