Kina optužila SAD za ‘zlokobne namjere’ prema Huaweiju

SAD optužuje Huawei za podršku kineskoj vladi u špijuniranju (EPA)

Američki zastupnici, koji su predstavili novi zakon protiv telekomunikacijske kompanije Huawei, imaju “zlokobne” namjere kako bi ograničili razvoj drugog najvećeg svjetskog gospodarstva, navodi kineska vlada, a prenosi dpa.

Pojedini američki senatori izrazili su predrasude prema Kini, rekao je Geng Shuang, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova na konferenciji za medije.

“Otkrili su svoje zlokobne namjere za ograničavanje razvoja Kine i narušavanje odnosa s SAD-om”, izjavio je Geng.

Kina tvrdi kako “neopravdane” sankcije Huaweiju štete globalnom opskrbnom lancu i interesima američkih kompanija.

Do komentara dolazi samo dan nakon što su američki zastupnici predstavili zakon kojim bi Bijeloj kući zabranili skidanje Huaweija s crne liste bez odobrenja Kongresa.

Prijedlog zakona, nazvan “zakonom za obranu buduće američke 5G mreže”, u Senatu su predstavili članovi obje stranke i uslijedio je nedugo nakon što je američki predsjednik Donald Trump kineskom kolegi Xiju Jinpingu na sastanku G20 ponudio neke olakšice za Huawei.

Stavljeni na crnu listu

Američko ministarstvo trgovine u svibnju je stavilo Huawei na crnu listu, no Trump je rekao da će napraviti izuzetke za neke američke tvrtke koje posluju s Huaweijem u onim pitanjima ne utječu na nacionalnu sigurnost.

Sličan zakon predstavljen je i u Zastupničkom domu ovog tjedna.

SAD optužuje Huawei za potporu kineskoj vladi u špijuniranju te su od zapadnih saveznika zatražili da ne koriste njihove proizvode.

Kineska kompanija postala je sastavni dio trgovinskog rata između Kine i SAD-a, iako su se odnosi djelomično poboljšali nakon sastanka G20 u Japanu gdje su obje strane odlučila nastaviti pregovore.

Izvor: Agencije