Oglasi

Kina odgovara kontramjerama na američke carine

Od početka juna ukupno će 5.140 američkih proizvoda podlijegati obavezi plaćanja carina po različitim stopama.
Donald Trump je upozorio Xi Jinpinga da se ne osvećuje za podizanje američkih carina na kineski uvozEPA - Arhiva

Kina će od početka lipnja povećati carine na američke proizvode u vrijednosti od 60 milijardi dolara, što je odgovor na američko zaoštravanje trgovinskog spora, kada su oni povisili namete na kinesku robu vrijednu 200 milijardi dolara.

Najavili su da će carine povećati na maksimalno 25 posto. Trenutno se ti proizvodi carine po stopama od pet do 25 posto, dok će od 1. lipnja carinske stope biti za neke od njih podignute na 25 posto, objavila je Carinska komisija Državnog vijeća.

U međuvremenu je kinesko Ministarstvo financija objavilo da će od početka lipnja ukupno 5.140 američkih proizvoda podlijegati obvezi plaćanja carina po različitim stopama.

Trump pooštrava mjere

Dodatna carina od 25 posto najavljena je za 2.493 kategorije proizvoda, uključujući ukapljeni prirodni plin.

Najavljena je i dodatna carina od 20 posto za 1.078 kategorija proizvoda.

Više uvozne carine na američke proizvode reakcija su na američki unilateralizam i trgovinski protekcionizam, poručile su kineske vlasti.

Predsjednik SAD-a Donald Trump upozorio je Kinu da se ne osvećuje za ponovljeno podizanje američkih carina na kineski uvoz.

SAD je prošlog petka više nego udvostručio carine na uvoz kineske robe u vrijednosti 200 milijardi dolara, s 10 na 25 posto.

Kina je u ponedjeljak poručila da nikada neće pokleknuti pred vanjskim pritiscima, iako nije pojasnila kako misli uzvratiti Washingtonu na nove prijetnje carinama i na sve preostale kineske proizvode.

'Postat će samo gore'

U nizu objava na Twitteru Trump je ustvrdio da je Kina "godinama iskorištavala SAD".

"Dakle, Kina se ne bi trebala osvećivati - postat će samo gore. Otvoreno upozoravam predsjednika Xija [Jinpinga] i sve moje brojne prijatelje u Kini da će Kina biti snažno pogođena ako se ne dogovore, jer će kompanije biti primorane napustiti Kinu i otići u druge zemlje", napisao je Trump.

Američki predsjednik ujedno je naredio američkom trgovinskom predstavniku Robertu Lighthizeru da uvede carine i na sve preostale kineske proizvode, čime bi se vrijednost kineskog uvoza obuhvaćenog carinama popela na 300 milijardi dolara.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.