Kina odbila prijedlog o nezavisnom nadzoru ljudskih prava

Iz ambasade Kine u Parizu kažu kako se prijedlog o slanju posmatračke delegacije koristi za miješanje pojedinih zemalja u unutrašnja pitanja (Al Jazeera)

Ambasada Kine u Parizu saopštila je kako neće biti dozvoljen nezavisni nadzor ljudskih prava u Autonomnoj ujgurskoj pokrajini Xinjiang, prenosi Anadolija.

U saopštenju ambasade u Parizu dat je odgovor na nedavnu sugestiju Francuske o slanju posmatračke delegacije na čelu s UN-om kako bi se istražili navodi o kršenju ljudskih prava Ujgura u Xinjiangu, javio je kineski medij Global Times.

U saopštenju se navodi kako se prijedlog o slanju posmatračke delegacije koristi za miješanje pojedinih zemalja u unutrašnja pitanja, te da neće biti prihvaćen prijedlog o nezavisnom nadzoru ljudskih prava u ujgurskoj pokrajini.

Jedini cilj ocrniti Kinu

Rečeno je kako ovaj korak neće donijeti pravdu već produbljenju glasina.

Navodi se i kako oni koji su predložili nadzor u vezi s ljudskim pravima ne pridaju važnost Ujgurima nego im je jedini cilj ocrniti Kinu i izazvati problem.

Rečeno je kako Kina sa zadovoljstvom dočekuje one koji žele posjetiti ujgursku regiju i saznati istinu. Isto tako uvijek je moguća posjeta Michelle Bachelet, visoke komesarke za ljudska prava, tom području te da će uvijek pozdraviti to da Bachelet uspostavi komunikaciju u jednakim uslovima, umjesto da ima ovakve pretpostavke.

Drugačije nego u zapadnim medijima

Navodi se i kako je od 2018. godine više od hiljadu diplomata, zvaničnika međunarodnih organizacija, novinara i vjerskih vođa posjetilo Xinjiang i priznalo da je ono što su vidjeli u tom regionu značajno drugačije od opisanog u zapadnim medijima.

Ranije je ministar vanjskih poslova Francuske Jean-Yves Le Drian izrazio zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava Ujgura u pokrajini Xinjiang te pozvao za zatvaranje kampova koji služe za preodgoj.

Le Drian je kazao kako je ovako ophođenje prema Ujgurima neprihvatljivo i da ga osuđuju. Dodao je i kako Kina treba odmah dozvoliti međunarodnim posmatračima ulazak u pokrajinu Xinjiang. 

Izvor: Agencije