Kina odbacuje sankcije SAD-a zbog uvoza iranske nafte

Ne prihvatamo ovu politiku nulte tolerancije Sjedinjenih Američkih Država, navode iz Pekinga (AP)

Kina ne priznaje sankcije koje su Sjedinjene Američke Države uvele državama koje uvoze iransku naftu, izjavio je u petak kineski izaslanik za pregovore o očuvanju nuklearnog sporazuma s Iranom Fu Cong.

On je, ipak, bio rezerviran kada su ga novinari upitali da li je Kina spremna suprotstaviti se sankcijama SAD-a i kupiti iransku naftu, javlja Reuters.

“Odbacujemo jednostrano nametanje sankcija, za nas je važna energetska sigurnost”, rekao je Cong, generalni direktor odjeljenja za kontrolu naoružanja kineskog Ministarstva vanjskih poslova za novinare nakon razgovora.

“Mi ne prihvatamo ovu politiku nulte tolerancije Sjedinjenih Američkih Država”, odgovorio je on kada je upitan da li će Kina kupiti iransku naftu.

Washington: Nema izuzeća

Sjedinjene Američke Države će sankcionirati svaku državu koja uvozi iransku naftu i trenutno nema izuzeća, izjavio je ranije u petak specijalni izaslanik SAD za Iran Brian Hook.

“Sankcionirat ćemo svaki uvoz iranske nafte. Trenutno na snazi ne postoje izuzeća”, rekao je on novinarima u Londonu odgovarajući na pitanje o prodaji iranske nafte po Aziji, prenosi Reuters.

Hook je dodao kako će SAD pregledati izvještaje o nafti koja iz Irana ide put Kine te ponovio da će SAD “sankcionirati svaku nezakonitu kupovinu iranske nafte”.

Američki predsjednik Donald Trump je u ponedjeljak potpisao ukaz kojim se uvode “teške sankcije” iranskom vrhovnom vođi, ajatolahu Aliju Khameneiju, i visokim iranskim zvaničnicima, u nastojanju da pojača pritisak na zvanični Teheran nakon iranskog obaranja američkog drona prošle sedmice.

Izvor: Agencije